Kultúra

Exbarátnője 40 millióra perli Bad Bunnyt, amiért a rapper két dalában is felhasználta a hangját

IMAGE PRESS AGENCY / NURPHOTO / NURPHOTO VIA AFP
IMAGE PRESS AGENCY / NURPHOTO / NURPHOTO VIA AFP
A hangfelvételeket az egykori barátnő engedélye nélkül keverte bele a számokba.

Szerzői jogokra hivatkozva perelte be egykori partnerét, egy népszerű rappert egy nő, mivel az előadó az engedélye nélkül két olyan hangfelvételt is felhasznált a dalaiban, amelyen a nő hangja hallható. A Bad Bunny művésznéven alkotó Puerto Rico-i rapper jelenleg az egyik legnépszerűbb előadó a világon, az exbarátnő, Carliz De La Cruz Hernández most 40 millió dolláros pert indított ellene a jogtalan felhasználásért – írja a Guardian.

Hernández és Bad Bunny még jóval a művész befutása előtt, 2011-ben jöttek össze, amikor mindketten ugyanabban a szupermarketben dolgoztak. A nő szerint még 2015-ben saját telefonjával rögzítette többször a rapper későbbi dalaiban visszatérő „Bad Bunny Baby“ szókapcsolatot, az énekes két dalában is – 2017-ben megjelenő Pa Tiban és a 2022-es Dos Mil 16-ban is – az ő hangján hallható a dalszöveg egy sora. A hangfelvételt ő maga vette fel egy barátja fürdőszobájában, majd átküldte a férfinak, aki már a korai dalaiban is felhasználta őket, de a 2016-os szakításuk után is előszeretettel keverte bele dalaiba.

A Pa Ti jelenleg több mint 355 milliós megtekintés fölött jár YouTube-on, Bad Bunny pedig az elmúlt években zsinórban háromszor lett a Spotify legtöbbet streamelt előadója. Az exbarátnő azt állítja, hogy néhány nappal azelőtt, hogy Bad Bunny tavalyi lemeze, az Un Verano Sin Ti – amellyel később Grammyt nyert – megjelent, a képviselői megkeresték a nőt, és felajánlották, hogy 2000 dollárt fizetnek neki a hangfelvétel szerzői jogaiért. Hernández ezt visszautasította, ennek ellenére a lemezen mégis az ő hangja hallható.

Az általa felmondott szókapcsolatot az engedélye nélkül használták fel a dalokban, de a rapper promóciós anyagaiban is feltűnik. Hernández emellett azt is kifogásolja, hogy mióta kiderült, ő áll a híressé vált sorok mögött, ezrével kap üzeneteket a közösségi felületeken, ami miatt szorongás alakult ki nála, és már többször szorult különféle terapeuták segítségére. A nő a rapper mellett annak menedzserét, Noah Kamil Assad Byrne-t is beperelte.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik