Kultúra

A híres szerb költőről, Petőfi Sándorról nyílt kiállítás a Vajdaságban

Magyar Nemzeti Múzeum / Wikimedia Commons
Magyar Nemzeti Múzeum / Wikimedia Commons
A szervezők távol jártak az igazságtól.

Érdekes kiállítás nyílt a közel negyvenezres Nagykikinda Jovan Popović nevét viselő  könyvtárában, ami Petőfi Sándor szerb gyökereiről mesél – vette észre a HVG.

A lap a szerb RTV riportját szemlézte, amiben a Sloboda i ljubav, azaz Szabadság, Szerelem címet viselő tárlat társkurátora, Ember Krisztina is megszólalt, aki kijelentette:

Azért határoztuk el, hogy egy Petőfi Sándorról szóló kiállítást szervezünk, mert a magyarok és a szerbek között egy megbonthatatlan kötelék van a vidékünkön, hiszen mint tudjuk a Petőfi család maga is szerb gyökerű, vagyis a szerb Petrović családból származik. A Petőfi vezetéknevet is tulajdonképpen maga Sándor fordította le magyarra, amikor a saját asszimilációja megtörtént.

A költő „életművét, küzdelmeit, kreativitását, és még valami mást” is megmutató, a hét végéig nyitva tartó kiállítás célja pozitív, hiszen a fiatalokhoz viszi el a magyar irodalomtörténet fontos alkotóját, az apropó viszont hibás, hiszen számos kutatás megerősítette, hogy

anyja, Hrúz Mária (Mária Hrúzová) szlovák volt, apjának, a magyar öntudattal rendelkező Petrovics Istvánnak pedig hiába volt délszláv hangzású neve, valójában szintén szlovák gyökerei vannak.

A Nyest szerint mindezt Petőfi evangélikussága is megerősíti, sőt, a családfa-kutatók arra is rámutattak, hogy a Kartalon született apa ősei a felföldi Vagyócról származtak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik