Kultúra

„Viseld a gyengeségedet úgy, mint egy páncélt” – O’Sullivan lemezpremier

Wanda Martin
Wanda Martin
Hátat fordított orvosi karrierjének, hogy zenész lehessen. Ian O'Sullivan első lemeze a 24.hu-n debütál.

Az ír származású Ian O’Sullivan a pécsi orvosi egyetem elvégzése közben talált rá a zenélés örömére. Sok belső harc után az orvosi pályát maga mögött hagyva választotta ezt az utat, 2020-ban pedig szólóprodukciójával is bemutatkozott. Most megjelenő első nagylemeze ezt az utat, pontosabban a nehéz döntés mögött álló érzelmi hullámvasutat és legbensőbb érzéseit tárja a hallgatók elé.

O’Sullivan az elmúlt bő két évben hosszú utat járt be, de kislemezről kislemezre egyre nagyobb hazai és nemzetközi rajongótábort tudhatott magáénak. 2021-es Born in the Rain című dalát például már több mint egymilliószor pörgették Spotify-on, de játszották dalait német, portugál és román rádiók is. Az eddig megjelent single-ökön túl azonban még bőven tartogat meglepetést debütáló lemeze. Az anyag alapvető eleme a kendőzetlen őszinteség, O’Sullivan ugyanis a saját életéből nyer inspirációt a dalokhoz. A these are not songs, they are stories (ezek nem dalok, hanem történetek) cím arra utal, hogy a dalok mind-mind megtörtént eseteket mesélnek el, amellyel Ian akkor találkozott, amikor egyszercsak hátat fordított orvosi karrierjének azért, hogy zenész lehessen. Ebben az időszakban találta meg élete szerelmét is, illetve egy nagyon komolyan fülbetegségben is szenvedett, ami nem csak a karrierjét veszélyeztette, de egy ideig az sem volt biztos, hogy valaha újra képes lesz zenélni.

Nem tudom, hogyan kell úgy szeretetről vagy szomorúságról dalt írni, hogy az valójában nem is létezik. Pont ezt hiányolom a mai popzenében, hogy az emberek állandóan kitalált karakterekről énekelnek. Számomra így kiveszik az egészből a legfontosabb dolog, az őszinteség. Csak akkor láthatjuk egymást olyannak, amilyenek valójában vagyunk, ha megnyílunk, és megmutatjuk sebezhetőségünket. Végső soron mindannyian egyformák vagyunk. Viseld a gyengeségedet úgy, mint egy páncélt!

– mondja erről.

A műfajilag leginkább az indie alt-pop műfajába sorolható, elektronikus megoldásokkal tűzdelt korong a komolyabb témák és melankolikus merengések ellenére árasztja magából a pozitív vibe-okat. A különleges atmoszférához nagyban hozzájárul a Grammy-jelölt Matt Colton személye, aki a keverésért felelt, és olyan előadókkal dolgozott korábban, mint az Arctic Monkeys, a Jungle vagy Michael Kiwanuka.

A these are not songs, they are stories című anyagot április 1-jén a Turbinában mutatja be O’Sullivan, a lemez a 24.hu-n mutatkozik be:

Ajánlott videó

Olvasói sztorik