Kultúra

Meghalt Jim Gordon, Eric Clapton dobosa, akit saját anyja meggyilkolásáért ítéltek el

Brian Cooke / Redferns / Getty Images
Brian Cooke / Redferns / Getty Images
A Layla társszerzője skizofréniával küzdött, vallomása szerint a hangok biztatták arra, hogy meggyilkolja édesanyját.

Hetvenhét évesen meghalt Jim Gordon dobos, aki olyan zenészekkel dolgozott együtt, mint Eric Clapton vagy George Harrison. A férfi nemcsak zenei munkásságával került be a köztudatba: skizofréniában szenvedett, 1983-ban megölte saját édesanyját, azóta is börtönben volt, ott is halt meg – írja a Variety.

Gordon 17 éves korától kezdve zenélt különféle formációkban, a hatvanas-hetvenes évek nagy zenészeinek egész sorával dolgozott együtt: dobolt Eric Clapton Derek and the Dominos nevű bandájában, turnézott Joe Cockerrel, zenélt George Harrison All Thing Must Pass című albumán, de Steely Dant, Dave Masont, Alice Coopert, Helen Reddyt, Frank Zappát, Tom Waitset, Johnny Riverst, Joan Baezt és Tom Pettyt is kísérte a dobok mögött. Gordon Claptonnal írta meg az 1970-ben megjelenő Laylát, amely a Derek and the Dominos egyik nagy slágere volt.

1983-ban megölte saját 72 éves édesanyját, akit előbb egy kalapáccsal támadott meg, majd késsel szúrt halálra. A férfi letartóztatását követően azt vallotta, hogy hangok a fejében buzdították a gyilkosságra. Gordont skizofréniával diagnosztizálták, egészen haláláig börtönben maradt. Bebörtönzése után a Rolling Stone-nak adott exkluzív interjút, amelyben elmondta: egész életében hangokat hallott a fejében, amely nagyon gyakran az anyja hangján szólt hozzá, és mikor meggyilkolta a nőt, úgy érezte, hogy „egy zombi vezette őt”.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik