Kultúra

J. K. Rowling a Harry Potter halálfalóihoz hasonlította az őt elítélőket

ANGELA WEISS / AFP
ANGELA WEISS / AFP
Az írónő szerint a gyűlölködők nem értik a Potter-könyveket.

Tudta, hogy hatalmas port fog kavarni transzfób kijelentéseivel, de a mai napig kitart azok mellett amiket leírt – idézi J. K. Rowlingot a Guardian, aki a The Witch Hunt című podcastsorozatban vallott az őt ért gyűlölethullámról.

Abszolút tisztában voltam azzal, hogy ha megszólalok, sokan, akik szeretik a könyveimet, mélységesen elszomorodnak majd.

Hozzátette azonban, hogy „rengeteg Potter-rajongó hálás volt azért, amiért kimondta ezeket a dolgokat”, és akik szerint ő a rossz ebben a történetben, azok „nem értették meg a könyveket.” Rowling párhuzamot vont az ilyen emberek és a könyvek antagonistái, a halálalók közt, akik „démonizáltak és dehumanizáltak mindenkit, akik nem olyanok, mint ők.” Az írónő arról is vallott, hogy egy időben komolyan féltette saját és családja biztonságát a gyűlölködő visszajelzések miatt.

Az idő majd eldönti, tévedtem-e

– tette hozzá.

Rowling az követően került szembe a népharaggal, hogy bizonyos megjegyzései miatt transzfóbnak tartották. Ezt követően a Potter-filmek stábtagjai közül is sokan bojkottálni kezdték az írónőt, és elhatárolódtak tőle. A jelenségről itt írtunk részletesen:

Kapcsolódó
J. K. Rowlingot transzfóbia miatt feszítik keresztre, korábban a homofóbok mentek neki
J. K. Rowlingot egyre többen és egyre hangosabban támadják, amiért – a tiltakozók szerint – transzfób megnyilvánulásokat tett. Az írót korábban a homofóbok támadták, mert a sokszínűség büszke szószólója volt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik