Kultúra

Újra kíváncsiak a tévénézők az Oscar-gálára

Michael TRAN / AFP
Michael TRAN / AFP

Az Oscar-gála nézettsége vasárnap emelkedett, amikor 18,7 millió amerikai néző kapcsolta be a televíziót, hogy láthassa, amint a Minden, mindenhol, mindenkor elnyerte a legjobb film díját, és hét győzelemmel uralta a 95. Oscar-gálát az ABC-n. Ez a nézettséget mérő Nielsen cég korai, időzónákkal kiigazított nézettségi adatai szerint, de ez a szám még változhat, amikor a végleges, országos adatok megérkeznek, írja a Variety.

Az Oscar-gála, amelyen 2018 óta először tért vissza a házigazda Jimmy Kimmel, 12 százalékkal nőtt a tavalyi nézettséghez képest, a 18-49 éves felnőttek körében pedig 5 százalékkal múlta felül az előző évi nézettséget.

Az idei adásnak kemény versenytársat jelentett az HBO The Last of Us című sikersorozatának évadzárója, de vélhetően jót tett a műsornak, hogy az idei Oscar-verseny iránt nagyobb volt az érdeklődés, mivel olyan népszerű filmek voltak jelen a versenyben, mint a Minden, mindenhol, mindenkor, az Avatar és a Top Gun Maverick – arról nem is beszélve, hogy a nézők kíváncsiak lehettek arra, hogy Kimmel és a tévéműsor hogyan fog reagálni Will Smith tavalyi pofonjára a műsorvezető Chris Rockkal szemben.

Az Oscar-gála nézettsége az elmúlt években kritikusan csökkent, és 2021-ben rekordalacsony, 10,5 millió néző és 2,2-es nézettség volt a 18-49-es felnőttek körében. Tavaly már hatalmasat ugrott a nézettség, de ennek ellenére azonban a 2022-es show még mindig csak a második legrosszabb nézettségi és nézettségi mutatót érte el az Oscar-gálák történetében.

Az Oscar-díj-átadó rekordja továbbra is az 1998-as, amikor átlagosan 55,3 millió néző látta, amint a Titanic a legjobb filmnek járó díjat nyerte el. Még 2014-ben is 43,6 millióan nézték az Oscar-gálát (ekkor a 12 év rabszolgaság nyert),  és utoljára 2017-ben volt több mint 30 millió nézője az Oscar-gálának (33 millió, amikor a Holdfény nyert), a 20 milliós határt pedig utoljára a 2020-as, pandémiát megelőző gálán lépte át (23,6 millió, amikor az Élősködők győzött).

Ajánlott videó

Olvasói sztorik