Kultúra

Salvador Dalí-grafikára is le lehet csapni hamarosan

stringer / ImagineChina / Imaginechina via AFP (illusztráció)
stringer / ImagineChina / Imaginechina via AFP (illusztráció)

Több mint száz művész alkotásaira lehet majd licitálni a BÁV 17. Grafikai aukcióján, a kalapács alá kerülő alkotások között ott lesz Salvador Dalí Akt fátyollal című szürrealista műve is. A litográfiából mindössze háromszáz példány készült, az árverésen a 214. sorszámú, a művész aláírásával ellátott darabot lehet megszerezni. A mű kikiáltási ára kilencszázötvenezer forint.

Hiába a világhír, nem ez lesz a legmagasabb kikiáltási árú tétel a liciten, hanem Nádler István grafikai mappája, amely 1,8 millió forintról indul. Vera Molnár Anyám levelei című, hatdarabos kollekciója, melyet a magyar származású francia művész idős édesanyjának megromlott írásképe ihletett, hatszáznyolcvanezer forinttól cserélhet gazdát. De szerepel az árverésen egy Mauer Dóra-alkotás, a Pompeji-sorozat Vevőre várva című rézkarca, valamint Kondor Béla Velencei Sláger Biennálé című 1969-es grafikája is. Victor Vasarely színes és látványos Birkózók (Catch, 1988) című szitanyomatával jelenik meg, de szerepel Keserü Ilona Több oldalról nézhető című szitanyomata is.

Licitálni lehet ezen kívül Czóbel Béla, Rippl-Rónai József, Kernstok Károly, Perlrott Csaba Vilmos, Vaszary János, Rékassy Csaba egy-egy művére és Szász Endre több grafikájára is. AZ irodalomrajongók is találhatnak kuriózumokat: ismert regények ihlették Gross Arnold Lovasok és Kondor Béla Öreghalász és a tenger című művét, míg Joseph Kádár, Gyarmathy Tihamér és Victor Vasarely Bartók Bélának állítanak emléket. A szerelem sem marad ki: Molnár C. Pál Csók című akvarelljén jelenik meg. Szemethy lmre kollekciója Olaszországba és Franciaországba kalauzolja a nézőit, a Magyarországot bemutató művek közül Vadász Endre Balaton, Bernáth Aurél Badacsony és Szentiványi Lajos Budapest című grafikájára hívja fel a figyelmet az aukciósház.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik