Kultúra

Az Eszkimó asszony fázik és a Fehér tenyér is ingyenesen nézhető most a Filmión

Filmio
Filmio

Három film ingyenesen nézhetővé válásával köszönti a nyolcvanadik születésnapját szombaton ünneplő Lukáts Andort a FILMIO – közölte a Nemzeti Filmintézet (NFI) csütörtökön az MTI-vel.

Az NFI streaming-platformján a Kossuth- és Jászai Mari-díjas színész számtalan alakítása megtalálható, ezek közül vasárnapig az Eszkimó asszony fázik, a Fehér tenyér és A kétfenekű dob látható fizetés nélkül.

A közlemény kiemeli: Lukáts nevéhez számos felejthetetlen alakítás fűződik, amik közül a FILMIO-n a Tutajosok, az Akik maradtak, a Sose halunk meg, a Szerdai gyerek, a Lora, a Holnap lesz fácán, A Viszkis, valamint a Felkészülés meghatározatlan ideig tartó együttlétre is látható.

Xantus János Eszkimó asszony fázik (1983) című, több nemzetközi díjjal jutalmazott ikonikus mozifilmje a nyolcvanas évek underground zenei életének közegében dolgozza fel egy különleges szerelmi háromszög történetét. A titokzatos Marit rajongva szereti a Lukáts Andor által játszott férje, a süketnéma állatkerti gondozónak azonban hamarosan riválisa akad egy zongorista személyében.

A szocializmus tekintélyelvű ifjúsági sportközegéről rántja le a leplet Hajdu Szabolcs valós eseményeken alapuló Fehér tenyér (2006) című drámája: az ünnepelt itt a fiatal főszereplő apját alakítja, aki közömbösségével maga is a bántalmazó rendszer részesévé válik.

Gazdag Gyula fanyar humorú, groteszk darabjában, A kétfenekű dob (1977) című szatírában egy vidéki település lakói egy náluk zajló forgatást kihasználva próbálnak pénzt gyűjteni kultúrházuk megépítésére. A főszerepekben Lukáts mellett Csákányi Eszter, Koltai Róbert és Horváth Jenő látható.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik