Kultúra

Will Smith visszatért a díjátadó-színpadokra az Oscar-pofon után

Jemal Countess / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP
Jemal Countess / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP

Will Smith az Afroamerikai Filmkritikusok Díjátadóján tért vissza a díjátadó-színpadokra a tavalyi Oscar-pofon után: az Emancipáció című filmjéért kapott díjat a film rendezőjével, Antoine Fuquával karöltve. Nagy lépés ez, hiszen miután felpofozta a neje hajviseletén humorizáló Chris Rockot, Smith nem vett részt élőben ilyen rendezvényen. Ezzel együtt a mostani eseményen nem hozta szóba a történteket.

Köszönőbeszédében az Apple-nek a film készítésekor demonstrált bőkezűségéről áradozott, és arról beszélt, hogy ez a film volt élete eddigi legnehezebbje.

Nagyon nehéz a modern elmét elvinni ebbe a korszakba: nehéz elképzelni, hogy ilyen fokú embertelenség létezett

– mondta. Az Emancipációt egy híres fotó inspirálta, „Megkorbácsolt Peter” fotója, melyen egy sebesre vert hátú egykori rabszolga látható – a film az ő történetét meséli el, amint az amerikai polgárháború csúcsán megszökik rabszolgatartóitól, és napokon át menekül tűzön-vízen keresztül üldözői elől, egészen az északiak táboráig. Smith a díjátadón elmesélt egy sztorit a forgatásról, miszerint az egyik jelenetbeli partnere rögtönzésképpen leköpte a mellkasát. Smith elmondása szerint első reakcióként szólni akart a rendezőnek, hogy ezt a jelenetet ne csinálják így, ám rájött: a férfi, akit játszik, sosem emelhette fel a hangját a hasonló történések kapcsán. A színész szerint ez az élmény segített neki igazán megértenie a rabszolgatartás igazságtalanságait.

Will Smith színpadra lépése érthető mód izgalomba hozta a jelenlévő fotósokat: ez volt a színész első nyilvános szereplése az idei díjszezonban, pedig nyert már mást is ezzel a szereppel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik