Kultúra

Online kulturális-környezetvédelmi folyóiratot indít Bojár Iván András

Vulkán
Vulkán

Új online kulturális és környezetvédelmi folyóiratot indított Bojár Iván András művészettörténész, újságíró, a 10 millió Fa alapítója, írja a We Love Balaton. A Vulkán című lapban esszék, tárcák, novellák és beszámolók olvashatók kultúra, környezetvédelem, művészet és építészet témában, a Balaton-felvidékkel, közelebbről a Szent György-heggyel a fókuszban.

A lap emlékeztet: Bojár Iván András maga is a Szent György-hegy egyik meghatározó arca, a hegy lábánál található háza nyáron közösségi programoknak, irodalmi esteknek ad otthont. A Vulkánban a hegyen és a környéken élő, vagy ide kötődő szerzők novellái, tárcái, esszéi, beszámolói, versei jelennek meg. A szerkesztőség tagjai Bojár Iván mellett Kondorosi Edit, Láng Judit és Mesterházy Fruzsina, a szerzők között feltűnik mások mellett Csikós Attila író, Artner Sisso, vagy Németh István Péter költő. Ugyanakkor a lakóhely nem feltétel, bárki jelentkezhet színvonalas szövegekkel, és a témák sem szorítkoznak szigorúan a környék ügyeire, reflektálnak a világ történéseire.

Badacsonynak rengeteget jelentett az, hogy van Kisfaludyja, és rajta keresztül van történelme, legendája, egyfajta irodalmi kultusza, vagy Egry révén van egy festője. Fontos, hogy tudatosítsuk, a Szent György-hegynek ott van Konrád György (aki egy Szent György-hegyi présházból  nézte 1999-ben a napfogyatkozást), vagy Kiss Bendek, a vagy a Kilencek népi írói körhöz tartozó költő, aki egyben szőlősgazda is volt a hegyen

– mondta el Bojár.

A lap másik kiemelt témája a környezetvédelem, Bojár ugyanis hiányolta az olyan kulturális folyóiratokat, amelyek a környezetvédelmet fontos társadalmi kérdésként fogalmazzák meg.

A vulkán metaforaként is működik. Egy nagyon zavaros, nagyon nehéz, váratlan kitörésekkel és megrázkódtatásokkal teli világban élünk, ahol az egyik legmeghatározóbb a környezet pusztulása, a klímaválság

– mondta erről. A Vulkán tartalmai ingyenesen elérhetők, nem is tervezik fizetőssé tenni, a lap munkatársai non-profit osztják meg írásaikat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik