Kultúra

Ruben Östlund vezeti az idei cannes-i filmfesztivál zsűrijét

LOIC VENANCE / AFP
LOIC VENANCE / AFP
Ötven év után ismét svéd kezekben a zsűri.

Ruben Östlund kétszeres Arany Pálma-díjas svéd rendezőt kérte fel a májusi cannes-i filmfesztivál a nemzetközi zsűri elnökének. Östlund éppen ötven évvel néhai honfitársa, Ingrid Bergman színésznő után tölti majd be a zsűrielnök szerepét Cannes-ban – írja a Deadline-ra hivatkozva az MTI.

Őszintén úgy vélem, hogy a filmkultúra most éli történetének legfontosabb időszakát. A mozi egyedülálló abból a szempontból, hogy ott együtt nézzük a filmeket, többet követel annál, mint amit megmutat, és ez növeli az élmény intenzitását. Másfajta gondolkodásra késztet bennünket, mint amikor a saját képernyőnket görgetve gyűjtjük a dopamint

– fogalmazott a megtisztelő felkérést megköszönve a rendező. Östlund hat játékfilmje közül ötnek Cannes-ban volt a világpremierje. 2017-ben A négyzet című, művészvilágba helyezett társadalmi szatírájáért, majd 2022-ben A szomorúság háromszöge című, a szupergazdag elitet kritizáló szatírájáért el is nyerte a fesztivál Arany Pálma-díját. Utóbbi filmje az idei Oscar-díjra is esélyes a legjobb eredeti forgatókönyv és rendezés kategóriában.

Östlund, aki Göteborgban tanult filmművészetet, 2004-ben rendezte első nagyjátékfilmjét, a Gitarrmongot című drámát. 2010-ben a legjobb rövidfilmnek járó berlini Arany Medvét is elnyerte a Händelse vid bank című, bankrablásról szóló filmjéért. A cannes-i fesztivál szervezői közleményükben kifejtették: Östlund meghívásával a kompromisszumoktól mentes filmek előtt kívánnak tisztelegni, amelyek egyfelől gondolkodásra késztetik a nézőket, másfelől a művészet folytonos megújulását követelik.

Francis Ford Coppola és Emir Kusturica után Ruben Östlund a harmadik kétszeres Arany Pálma-díjas filmes, aki a cannes-i zsűri elnöke lett, ugyanakkor ő az első, aki közvetlenül egy Cannes-ban díjazott filmje után vállalta ezt a szerepet” – írták.

Östlund hangsúlyozta, hogy a zsűri elnökeként a mozi társadalmi funkcióját akarja előtérbe helyezni: „Egy jó film kollektív élményt nyújt, gondolkodásra serkent, és arra késztet, hogy megvitassuk a látottakat – nézzük hát együtt!” A 76. Cannes-i Nemzetközi Filmfesztivált május 16. és 27. között rendezik meg.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik