Kultúra

Százhat évesen meghalt Mihai Sora román filozófus

Adrian CATU / AFP
Adrian CATU / AFP
Az 1948-ban Párizsból hazalátogató férfit a kommunista hatalom nem engedte ki többé az országból.

Életének 107. évében elhunyt Mihai Sora román esszéíró, filozófus, a kommunista diktatúra bukása utáni román közélet egyik legaktívabb, egyben legnépszerűbb alakja – írja a családra hivatkozva az MTI.

Sora az Osztrák-Magyar Monarchia állampolgáraként, egy ortodox pap fiaként 1916. november 7-én született a bánsági Temesjenőn (Ianova). Középiskolai tanulmányait Temesváron végezte, majd Bukaresti Tudományegyetemen tanult filozófiát. Eugene Ionescóval együtt, 1938-ban kapta meg a Bukaresti Francia Intézet ösztöndíját, így tanulmányait Párizsban tudta folytatta.

Végül 1944-ben, Grenoble-ban doktorált, majd a francia fővárosban dolgozott kutatóként, így első filozófiai tárgyú könyvét is francia nyelven közölte.

1948-ban hazalátogatott Romániába, a kommunista hatóságok azonban nem engedték ki újra az országból. A diktatúra idején előbb a külügyminisztériumban dolgozott referensként, onnan „egészségtelen származása” miatt 1950-ben azonban elbocsátották. Ezután az idegen nyelvű könyvek, később pedig az irodalmi és művészeti könyvek állami kiadóját vezette.

A hatvanas években ő indította el a Mindenki könyvtára (Biblioteca pentru toti) új sorozatát, amely néhány év alatt a román- és a világirodalom több mint négyszáz művét jelentette meg több mint 24 millió példányban.

A Ceaușescu-diktatúra 1989-es megdöntése után már hetvenhárom évesen vállalta el az oktatásügyi tárca vezetését a Petre Roman által vezetett első, ideiglenes kormányban. A tisztséget fél évig töltötte be, posztjáról azonban eltávolították – visszaemlékezései szerint tiltakozásképpen maga mondott le – miután nyíltan kifejezte szimpátiáját a kommunista visszarendeződés ellen szerveződő diákmozgalmakkal.

A 90-es évek elején egyik alapítója volt a Társadalmi Párbeszéd Csoportnak (GDS), majd rövid ideig alelnöki tisztséget töltött be a Polgári Szövetség Pártjában (PAC).

A rendszerváltás óta eltelt három évtizedben számos alkalommal emelt szót a jogállamiság, a szólásszabadság, a demokratikus értékrend védelmében, ezért a civil társadalom egyfajta erkölcsi iránytűként tekintett rá.

Mihai Sora 2017 elején, százévesen személyesen is részt vett a Btk. korrupcióellenes szigorának enyhítése ellen, az igazságszolgáltatás függetlensége védelmében szervezett százezres tömegtüntetéseken. Előrehaladott kora dacára a közösségi médiában is roppant aktív volt, népszerűségét jelzi, hogy több mint 60 ezer követője közül mintegy tízezren kívántak neki boldog születésnapot tavaly novemberben.

A filozófus többször is állást foglalt az önálló romániai magyar egyetem létrehozása mellett. A Bálványosi Nyári Szabadegyetemen és Diáktáborban (Tusványos) 2000-ben tartott előadásában elmondta: erdélyi románként azért küzd a magyar egyetemért, mert jól tudja, hogy Trianon előtt jeles erdélyi magyar értelmiségiek is harcoltak a román nyelvű oktatás bevezetéséért.

Mihai Sora esszéíróként 1978 és 2006 között kilenc kötetet publikált, írói és filozófusi munkásságáért több díjat is kapott. Századik születésnapja alkalmával 2016-ban Klaus Iohannis államfő a Románia Csillaga érdemrend lovagi fokozatával tüntette ki, 2018-ban megkapta az Európai Parlament Európai Polgár Díját.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik