Kultúra

Táncdalfesztivállal szülinapozik a Katona József Színház a Budapest Parkban

Katona József Színház / Budapest Park
Katona József Színház / Budapest Park
A hatvanas évek slágerei találkoznak a mai magyar alterrel.

Különleges táncdalfesztivállal ünnepli fennállásának 40. évfordulóját a Katona József Színház társulata a Budapest Parkban: a május 21-re meghirdetett kísérleti produkció a koncert és a színház fúziójából jön létre, gerincét pedig a Csinibaba című film betétdalai, illetve a ’60-as évek táncdalfesztiváljainak slágerei adják.

A Vajdai Vilmos rendezésében, Schnabel Zita látványtervei alapján megvalósuló élőzenei műsor lényege, hogy a Katona társulata a Parkban is gyakran megforduló vendégénekesekkel egészül ki. A fellépők között lesz Bagossy Norbert a Bagossy Brothers Companyből, Beck Zoltán a 30Y-ból, Fekete Giorgio a Carson Comából, Járai Márk a Halott Pénzből, Lábas Viki a Margaret Islandből, Németh Juci a Budapest Bárból, Péterfy Bori a Péterfy Bori & Love Bandből, Sena Dagadu az Irie Maffiából és Vitáris Iván és Balla Máté az Ivan & The Parazolból.

Máté Gábor, a Katona József Színház igazgatója elmondta, hogy a koncert ötlete a színház PR felelősétől, Kazimir Annamaritól származik.

Mindig is fontosnak tartottam, hogy a társulatot folyamatosan érjék új, inspiráló impulzusok, friss energiák, így természetes volt, hogy örömmel fogadtam a javaslatot, ahogy a színészek is. Hálásak vagyunk, hogy a Budapest Park az első perctől nyitottan és lelkesen állt a közös produkció gondolatához és nagyban segíti annak megvalósulását

– mondta el az igazgató.

A színház és a koncertek fúziójában létrejövő műsor célja, hogy az egymással színpadon ritkán találkozó művészek közös erővel létrehozzanak valamit, ami még nem volt, és a különböző területeken alkotó előadók kimozdítsák egymást és saját magukat is a komfortzónájukból.

A Budapest Park igazgatója, Pálffy András hozzátette, régi álmuk, hogy a színházat mint műfajt behozzák a Budapest Parkba.

Úgy gondoljuk, a Park egyfajta hidat tud képezni az élőzenei és a színházi világ közt. A zenészekkel ápolt jó kapcsolatainkat is bevetettük, akik felkérésünkre lelkesen csatlakoztak a projekthez. Nagyon boldogok vagyunk, hogy sok más mellett ilyen módon is részt vehetünk a koncert létrejöttében, és így is gratulálhatunk a katonások munkájához, elmúlt negyven évükhöz

– mondta el Pálffy András.

Az este gerincét a Csinibaba egyes dalai és a 60-as évek kultikus táncdalai adják, sajátos feldolgozásokban. Ebben segítségünkre lesz a Meggyes Ádám vezette, különleges felállású, több mint húszfős kísérőzenekar, a Nart Orchestra. Ádámot legtöbben az Irie Maffia trombitásaként vagy a Fővárosi Rapcirkusz alappilléreként ismerhetik, de számtalan szimfonikus és kortárs előadás zenéje fűződik a nevéhez. A fúvósokkal, vonósokkal, vokalistákkal és ütősökkel kiegészített zenekar magja Dési Tamás „Guba”, Szekér Ádám, Matus Péter és Premecz Mátyás.

A táncdalfesztiválok miliőjét idéző díszletben valóban verseny zajlik majd: színészek és zenészek megmézkőznek egymással, hogy elnyerjék a zsűri kegyeit, a döntnökök pedig rövid, várhatóan szarkasztikus megjegyzésekkel értékeli a produkciókat. A közönségnek is nagy szerep jut majd: a küzdőtéren összegyűlt tömeg is támogathatja az előadókat, szurkolhat kedvenceinek, adott esetben szembeszállhat a zsűrivel. Vajdai Vilmos rendező Bíró Bence dramaturggal közösen a táncdalfesztiválok szerkezete alapján építi fel a koncertet, sok humorral, magukat éppen csak annyira komolyan véve, amennyire a helyzet engedi.

A jegyértékesítés február 24-én 11 órakor indul a Budapest Park felületein, azonban a Katona József Színház Pártolói körének tagjainak és hírlevél feliratkozóinak, valamint a Park leghűségesebb jegyvásárlóinak elővásárlási joga van, ők már ma 11 órától megvehetik jegyeiket. A koncertre kizárólag állóhelyek válthatók. A teraszokon korlátozott számban vannak székek, a helyfoglalás érkezési sorrendben történik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik