Kultúra

Színre viszik az angol válogatott tizenegyeseit, Joseph Fiennes alakítja Gareth Southgate-et

Ben Stansall / AFP
Ben Stansall / AFP
Kihagyott és belőtt büntetőkről, valamint a nagy identitáskérdésekról szól majd a darab.

A londoni Nemzeti Színház várhatóan júniusban mutatja be James Graham Dear England című új darabját, amely az angol fociválogatott kultúrájának átalakulásáról szól. A szerző szerint a mű a Gareth Southgate vezetése alatt végbement „gyengéd forradalmat” dolgozza majd fel, végigkísérve a szövetségi kapitány útját az 1996-os EB-n még játékosként elhibázott büntetőjétől napjainkig. Graham úgy látja, hogy Southgate nemcsak visszavezette az élvonalba a romokban lévő csapatot, de közben átformálta a maszkulinitásról alkotott fogalmaikat is, a színdarab így egyszerre vizsgálja majd a nemzeti válogatott és az egész ország nagy dilemmáit is.

Southgate a mélyponton vette át a csapat irányítását, és Pippa Grange pszichológus segítségével elkezdték a csapat identitásának kérdéseit feszegetni, és megpróbálták felszabadítani a játékosokat a múlt terhe alól, beleértve az angol válogatott siralmas büntetőrúgási statisztikáit is.

Shakespeare-ivé az teszi a drámát, hogy nyilvánvalóan visszanyúlik az 1996-os pillanatához, amikor maga is érezte a nyomasztó súlyát ennek a múltnak és az elvárásoknak, és elvétette a 11-esét. Majd 22 évet ugrunk az időben, ahol ő az egyik, aki megtöri az angol csapat átkát, segítve őket, hogy történetük során először megnyerjenek egy büntetőpárbajt

 idézi a drámaírót a BBC.

A Dear England persze kitér majd az olyan nehéz fejezetekre is, mint amikor a csapat fekete tagjai rasszista támadásokat szenvedtek el a 2020-as EB elvesztett tizenegyespárbaja után. Azt még nem tudni, ki lesz Harry Kane, Marcus Rashford vagy a többi focista szerepében, de Gareth Southgate-et Joseph Fiennes alakítja majd, aki nemcsak egyidős a szövetségi kapitánnyal, de a külső hasonlóság is megvan. Az angol futballszövetésg egyelőre nem kommentálta az előadás hírét, bár Graham szerint a produkciós csapata részt vett privát egyeztetéseken a szövetség tagjaival.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik