Kultúra

Meghalt Bányai István grafikus, az amerikai művészeti élet fontos alakja

Youtube
Youtube
A magazinok címlapjai mellett lemezborítókat is készító művész hetvenhárom éves volt.

December 15-én, egy new york-i kórházban tüdőrákban elhunyt Bányai István, halálhíre azonban csak szombaton, a New York Times hírének köszönhetően kezdett körbejárni a híroldalakon.

Az 1949. február 27-én, Budapesten született művész a Magyar Iparművészeti Főiskola 1972-es elvégzése után a MOKÉP számos filmplakáton, a Móra Ferenc Könyvkiadó illusztrációin, valamint a Hungaroton lemezborítóin dolgozott, de az animációs filmek is foglalkoztatták. 1980-ban, az épp az Idő urain dolgozó René Laloux hívására Párizsba költözött, ahol több kiadó, illetve magazin alkalmazta.

Egy év után a férfi úgy döntött, nem tér haza, hanem családjával együtt Los Angeles felé veszi az irányt, ahol az elmúlt évtizedek Newsweek-, New Yorker-, valamint Times- és Playboy-illusztrációja, vagy címlapja hagyta el a rajzasztalát, de a zene világától sem maradt távol, hiszen három legendás stúdió, a CBS, a Capitol Records, illetve az MCA albumai is sokszor az ő rajzaival váltak sikeressé.

Egyik legérdekesebb munkája a még Budapesten született Hamm (1976), amiben egy folyamatosan növekvő – előbb egy étteremben falatozó, majd rövidesen házakat, sőt, bolygókat felfaló – férfit követhetünk, aki a Nap elfogyasztása után felrobban, majd tükörtojásként kerül vissza az étterem asztalára.

Az ötletet többek közt gyerekeknek szóló könyvében, a Zoom-ban is tovább vitte:

Ajánlott videó

Olvasói sztorik