Kultúra

Elhunyt Macumoto Leidzsi világhírű japán mangaművész

Niccolò Caranti / Wikimedia Commons
Niccolò Caranti / Wikimedia Commons
Nyolcvanöt éves volt.

Elhunyt Macumoto Leidzsi világhírű japán mangaművész, akinek Macumoto Ginga tecudo 999 és Ucsu kaizoku kiaputen Harokku című sci-fi mangáiból a hetvenes években világszerte nagy sikert aratott televíziós animációs filmsorozat is készült – írja az MTI.

Műterme, a Studio Leidzsisa hétfőn jelentette be, hogy a Macumoto Akiraként született férfi egy tokiói kórházban, szívelégtelenség következtében még február 13-án hunyt el.

A Kuruméban született Macumoto hatéves korától rajzolt. Első nagy sikerét az Otoko Oidon című mangasorozattal aratta, amely egy Japán déli részéről származó, egyetemre készülő fiúról szólt, aki Tokióban él, és miközben tanul, nehezen tudja fenntartani magát a munkából.
Hét éves volt, amikor véget ért a II. világháború, ez pedig művészetére is hatott: pályája során több mint százötven történetében ábrázolta a háború tragédiáját.

Ezekben érezhető erős háborúellenességét apja történetei ihlették, aki pilótaként Délkelet-Ázsiában harcolt, és hazatérve arra tanította fiát, hogy nem szabadna háborúzni. Macumoto egy 2018-ban adott interjújában felidézte, hogy gyerekfejjel látta, amikor apja bocsánatot kért az édesanyáktól, akiknek fiait nem tudta élve hazahozni a háborúból.

A háború elpusztítja az ember jövőjét. Az apám azt mondta: minden élet azért született, hogy éljen, nem azért, hogy meghaljon. Szerintem nem kellene harcra pazarolni az időt a Földön

– hangsúlyozta akkor, hozzátéve, hogy a harcokban rengeteg tehetséges fiatal halt meg, akik sokat tehettek volna az emberi civilizációért.

Legnagyobb sikere, a XXII. században játszódó, 1974-1975-ben tévésorozatként is képernyőre került Ucsu senkan Yamato egy űrhajóról szól, ami nevét egy II. világháborús japán hadihajóról kapta. A Ginga tecudo 999 (angol címe Galaxy Express 999) szintén a jövőben játszódik, egy gépek által irányított világban.

Macumoto az elmúlt évtizedekben számos kulturális és művészeti díjat kapott a japán kormánytól, sőt, Franciaország 2012-ben a Művészeti és irodalmi érdemrendjével tüntette ki.

Az 1961-ben Maki Mijako mangaművész házas-, majd alkotótársává vált alkotó a japán Fiatal Asztronauták Klubjának elnökeként is aktív volt, de a Takarazuka Egyetemen, valamint a kiotói Sangjo Egyetemen is tanított.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik