Kultúra

Egy héten át minden nap Fellini-filmeket vetít a budapesti Art + Cinema

Franco Pinna / Photo Researchers History / Getty Images
Franco Pinna / Photo Researchers History / Getty Images
Harminc éve már, hogy elhunyt Federico Fellini – ennek apropóján most a legjobb filmjeit láthatjuk a vásznon.

A budapesti Art+ Cinema mozi február 23-tól március elsejéig tartó esti vetítéssorozatával állít emléket az olasz filmművészet és a neorealizmus legendás rendezőjének, Federico Fellininek – olvasható a szervezők az MTI-hez eljutatott közleményében.

A szinkronosan vetített sorozat első filmje az 1953-as Országúton lesz február 23-án, csütörtkön – a száztíz perces mű főszereplője egy fiatal lány, akit anyja elad az Anthony Quinn által alakított férfinak, majd vele együtt útnak indul. A forgatókönyvért Fellinit két írótársával együtt Oscar-díjra jelölték, de végül nem ezzel, hanem a legjobb az idegennyelvű film díjáért járó aranyszoborral térhetett haza.

Ezt követi február 24-én a La Dolce Vita, azaz Az édes élet, ami jelmezei miatt kapott Oscart, majd sorban érkeznek a következő klasszikusok:

  • február 25. – 8 és fél (1963)
  • február 26. – Casanova (1976)
  • február 27. – A nők városa (1980)
  • február 28. – Cabiria éjszakái (1957)

A március elsején látható zárófilm, a Különleges történetek (1968) rendhagyó lezárásként kerül majd műsorra, hiszen az három különböző rendező (Fellini mellett Louis Malle, illetve Roger Vadim) munkájából áll össze – Fellini itt az utolsó részért felelt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik