Kultúra

Meghalt Bányai István illusztrátor

YouTube / Istvan Banyai
YouTube / Istvan Banyai

Hetvenhárom éves korában, New York államban elhunyt Bányai István grafikus, illusztrátor, animációs rendező. A művész tüdőrák következtében hunyt el 2022 decemberében, de halálhírét szombaton közölte a New York Times.

Bányai 1972-ben végzett a Magyar Iparművészeti Főiskolán, ezután plakátokat, könyv- és lemezborítókat tervezett. Animációs rendezőként is dolgozott, legismertebb önálló rövidfilmje az 1976-os Hamm.

1980-ban Párizsba költözött, hogy Az idő urai című animációs filmen dolgozzon. Egy évvel később továbbment Los Angelesbe, ahol a Times, a Newsweek és az Atlantic Monthly folyóiratoknak készített illusztrációkat. Gyerekkönyveket is rajzolt, ezek közül legismertebb az íróként is általa jegyzett Zoom.

1998-ban kezdett illusztrációkat, borítórajzokat készíteni a New Yorker hetilapnak. 2001. szeptember 11. után készített New Yorker-borítóján a Mikulásnak kell átmennie egy reptéri ellenőrzőkapun. A New York Times nekrológja idéz egy 2013-as interjút, amelyben Bányai úgy fogalmazott, borítógrafikáinak köszönhetően „mindenki vécéjébe odakerültek a rajzai”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik