Kultúra

Törvényszéki vizsgálat erősítette meg, hogy Pablo Nerudát tényleg megmérgezték

leemage / Leemage via AFP
leemage / Leemage via AFP
Ötven éve halt meg a Nobel-díjas chilei költő.

Úgy tűnik, a bíróság végre pontot tehet a chilei történelem egyik régóta húzódó rejtélyére, ugyanis egy törvényszéki szakértők egy nagyon erős méreganyagot találtak Pablo Neruda földi maradványaiban, megerősítve ezzel a gyanút, hogy a Nobel-díjas chilei költőt meggyilkolták – írja a Guardian. Neruda 1973 szeptember 23-án halt meg, nem sokkal azután, hogy katonai puccsal megdöntötték a szocialista Salvador Allende demokratikusan megválasztott chilei kormányát. A korábbi hivatalos verzió szerint halálát prosztatarák okozta, ám sokan arra gyanakodtak, hogy Neruda gyilkosság áldozata lett, mert ellenezte a puccsal hatalomra diktátor, Augusto Pinochet hatalmát. A gyanakvók közt volt a költő unokaöccse, Rodolfo Reyes is.

Egy évtizeddel ezelőtt exhumáltatták Neruda holttestét, miután korábbi sofőrje a bíróságon elmondta, hogy Neruda órákkal a halála előtt felhívta őt a kórházból azzal, hogy valamit a hasába fecskendeztek injekcióval, amíg ő aludt. A költő maradványain több ország laborjaiban is végeztek vizsgálatokat, melyek közül volt amelyik valószínűsítette, hogy harmadik fél okozta halálát, egy másik pedig teljes bizonyossággal állította, hogy nem a prosztatarákba halt bele. Most azonban Reyes arról beszélt, hogy az újabb szakértői vizsgálat kimutatta a clostridium botulinum toxint a költő testében. A baktériumot, ami a botulizmust okozó idegmérget termeli 2017-ben találták meg Neruda fogain. Az eredményekről szóló jelentést a szerdai nap folyamán fogják nyilvánosságra hozni.

Ezzel megtaláltuk a golyót, ami megölte Nerudát, és ez a testében volt. Hogy ki sütötte el a fegyvert? Hamarosan az is kiderül, de afelől nincs kétség, hogy Nerudát meggyilkolták egy harmadik fél beavatokozása révén

– mondta Reyes az Efe nevű spanyol hírügynökségnek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik