Kultúra

Száznégy évesen meghalt Branka Veselinović, a világ legidősebb színésznője

Djordjes / Wikimedia Commons
Djordjes / Wikimedia Commons
Nyolc évtizedet töltött a művészeti pályán.

Szerdán elhunyt Branka Veselinović, Szerbia legidősebb színésznője, akit az amerikai Marsha Hunt tavaly szeptemberi halála óta egyben a világ legidősebb színésznőjeként tartottak számon – írta meg az MTI.

Veselinović 1918-ban a vajdasági Óbecsén, az Osztrák-Magyar Monarchia egykori területén született, nyolcvan éven átívelő karrierje során pedig száznál is több színházi előadásban, illetve ötvennél is több tévésorozatban, valamint filmben játszott. Művészeti és humanitárius munkáját ez idő alatt számos elismeréssel és díjjal jutalmazták, sőt, egészen haláláig a UNICEF nagyköveteként is szolgált.

A hét nyelven, így többek közt magyarul is beszélő nő 1940-ig Újvidéken dolgozott, majd Belgrádba költözött, ahol az összes fővárosi teátrum – így a Népszínház, valamint a Jugoszláv Drámai Színház – színpadán is emlékezetes alakítást nyújtott. Tehetsége a humor és a szatíra terülén mutatkozott meg igazán, sőt, országos népszerűségét is leginkább ennek köszönhette.

A színésznőt száznegyedik születésnapján az Alo! magazin is felköszöntötte, a rövid felvétel visszhangja szerint pedig az idős művésznő még mindig jókora népszerűségnek örvendett:

Ajánlott videó

Olvasói sztorik