Kultúra

Nagy nevek jönnek az idei Budapest Ritmóra

FADEL SENNA / AFP
FADEL SENNA / AFP

Az idei Budapest Ritmo fesztivált április 12. és 15. között rendezik meg, és a világzenei színtér számos sztárja lép majd fel a rendezvényen. A Bartók Tavasz Nemzetközi Művészeti Hetek keretében megvalósuló fesztiválon az élő zenei fellépések mellett lesznek filmvetítések és kétnapos szakmai konferenciát is rendeznek.

A Budapest Ritmo nulladik napi, április 12-i nyitókoncertjén a Magyar Zene Házában, szerdán a Tariqa felvezetése után az Egyiptom eltűnőben lévő örökségét, a zart ápoló Mazaher lép fel. Április 14-15-én az Akvárium Klub és az Erzsébet tér lesz a további koncertek helyszíne: pénteken Emilíana Torrini & The Colorist Orchestra, a tuareg Tamikrest (képünkön) és az ukrán-lengyel DAGADANA lép színpadra.

Április 15-én szombaton a ciprusi Monsieur Doumani & Óperentzia és az olasz Fanfara Station egyaránt a táncos ritmusokat hozza. Az 1920-30-as évek Bukarestjének fülledt éjszakai életét idézi meg Corina Sîrghi és bandája, a Vocal Sampling kubai klasszikusokat és rockslágereket hoz, Magalí Sare és Manel Fortiá pedig a modern katalán dzsesszt mutatja be bőgő és ének, valamint spanyol és latin-amerikai dallamok összesimulásával.

Lesz egy showcase-nap is a fesztiválon, feltörekvő zenekarok számára, április 13-án: az erdélyi Koszika, a makedón Zarina Prvasevda, a bolgár Jazzanitza és három magyarországi zenekar, a BudaPesme, az Ephemere és az oláh cigány hagyományt ápoló Amaro Duha kapott lehetőséget a bemutatkozásra.

Folytatódik a tavaly debütált zenei filmes szekció, amelynek keretében számos különleges dokumentumfilm lesz látható. Levetítik a Taarkát, a világ első szetu nyelvű filmjét, a The Female Voices of Iran az elnyomás ellenében hangjukat hallató női énekesek életébe ad betekintést. A Klapa Osjak együttes nemcsak fellép a fesztiválon, a dalmát polifonikus énekhagyomány mesterei a főszereplői a Dallamok, akik vagyunk című dokumentumsorozat klapával foglalkozó epizódjának.

A magyar szekcióban debütál Regős Ábel Veniről, azaz Szász Veronikáról készült alkotása, újra látható lesz az Uljana Quartet Budapest Ritmo filmpályázatra készült filmje Korom Anna és Fecske Flóra rendezésében, emellett megtekinthető a tavalyi pályázat másik nyertese, a Deva zenéjére készült alkotás. A Budapest Ritmón kétnapos szakmai konferencia is lesz majd, mely olyan témákat feszeget, mint az elnyomás, a háború, a szolidaritás és ehhez kapcsolódóan a zene ereje, írja az MTI.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik