Kultúra

Szabadlábra helyezték a pedofíliáért elítélt Gary Glittert

METROPOLITAN POLICE SERVICE / AFP
METROPOLITAN POLICE SERVICE / AFP

Az egykori popsztár, Gary Glitter kiszabadult a börtönből, miután letöltötte tizenhat éves büntetésének felét. A 78 éves Glittert, akinek valódi neve Paul Gadd, 2015-ben ítélték el nemi erőszak kísérletéért, négy rendbeli szeméremsértésért és egy 13 év alatti lánnyal való közösülésért. Akkor a bíró azt mondta, egyértelmű, hogy áldozatai mindannyian megszenvedték a visszaéléseket.

Glitter az 1970-es évek egyik legnagyobb popsztárja volt, aki energikus élő fellépéseiről és a csillogó fellépőruháiból, sminkből és platformcsizmákból álló, rendkívül glam rockos imidzséről vált ismertté. Több mint 20 millió lemezt adott el, és 26 slágerlistás kislemeze volt Nagy-Britanniában.

Gadd a hírneve csúcsán volt, amikor megtámadott egy tizenkét és egy tizenhárom éves lányt, miután meghívta őket a színfalak mögé az öltözőjébe. Legfiatalabb áldozata még tízéves sem volt, amikor 1975-ben belopózott az ágyába, és megpróbálta megerőszakolni. Gadd tagadta az ellene felhozott vádakat, de a három hétig tartó tárgyalás után bűnösnek találták. A férfit a büntetés felénél automatikusan kiszabadult, de szexuális bűnözőként mostantól engedélyezési feltételekhez lesz kötve a mozgása.

Gadd először akkor bukott le, amikor beismerte, hogy több ezer gyermekpornográf képet birtokolt, és 1999-ben négy hónapra börtönbe került. Szabadulása után külföldre távozott, és 2002-ben kiutasították Kambodzsából a szexuális bűncselekményekkel kapcsolatos vádak miatt. 2006 márciusában elítélték két fiatal lány szexuális zaklatásáért a szomszédos Vietnamban, és két és fél évet töltött börtönben.

Az énekes, akit azzal vádoltak, hogy megcsókolta, megsimogatta és más szexuális cselekményeket hajtott végre a lányokkal, megúszta a súlyosabb, gyermekmolesztálással kapcsolatos vádakat, amelyek maximális büntetése kivégzőosztag általi halál.

Amikor 2008-ban visszatért az Egyesült Királyságba, az egykori popsztárt arra kötelezték, hogy írja alá a szexuális bűnözők nyilvántartását. 2012-ben londoni otthonában tartóztatták le a Jimmy Savile-féle pedofil botrány után létrehozott Operation Yewtree nyomozóinak nyomozása nyomán, mielőtt 2015 januárjában bíróság elé került a legutóbbi elítéléséhez vezető ügy, írja a BBC.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik