Kultúra

Megtarthatja Oscar-jelölését Andrea Riseborough, de a kampányolás szabályai változnak

Momentum Pictures
Momentum Pictures

Az Amerikai Filmakadémia megvizsgálta az ügyet, és úgy döntött, Andrea Riseborough Oscar-jelölését nem diszkvalifikálják, ugyanakkor felülvizsgálják a jelenlegi kampányszabályokat, írja a Guardian.

A brit színésznő jelölése óriási meglepetés volt, hiszen a To Leslie című filmet, amiért legjobb színésznői Oscarra jelölték, alig néhányan látták, és még kevesebb kritikus tartotta annyira emlékezetesnek, hogy méltó legyen a jelölésre. Ugyanakkor Riseborough alakítását szuperlatívuszokban éltette több híres hollywoodi színész és színésznő, ami végül meghozta a sikert. Az erőszakos, szokatlan kampányt Riseborough jelölése mellett ugyanakkor sokan igazságtalannak, etikátlannak minősítették, az Akadémiához pedig annyi panasz érkezett az ügyben, hogy muszáj volt kivizsgálniuk a történteket, illetve általában a kampány módszereket. Az Akadémia közleménye szerint a vizsgálat arra jutott, hogy

a szóban forgó kampányaktivitás nem érte el azt a szintet, hogy amiatt a film jelölését érvényteleníteni kellene. Ugyanakkor észleltük, hogy a közösségimédia- és megkereséses kampányok aggodalomra adnak okot. Ezeket a módszereket a felelősökkel közvetlenül tárgyaljuk meg.

A Los Angeles Times állítása szerint a szóban forgó kampány nem más volt, mint hogy a filmet rendező Michael Morris és felesége, Mary McCormack színésznő megkerestek több híres barátjukat, arra kérve őket, hogy fejezzék ki támogatásukat a film és benne Riseborough teljesítménye felé, és ennek voltak köszönhetők a meglehetősen hasonló stílusú tweetek és posztok a filmről. A Guardian ugyanakkor kiemeli: egyik posztoló sem Akadémia-tag.

A film hivatalos oldalán felbukkant ugyanakkor egy direkt szabályszegés: egy kritikustól idéztek, aki Riseborough alakítását Cate Blanchettével hasonlította össze, az ilyen direkt összehasonlítás pedig tilos az Oscar-kampányok szabályai szerint.

Az Akadémia közleménye hangsúlyozta, céljuk az igazságos és etikus díjazási procedúra, és a mostani vizsgálat során nyilvánvalóvá vált számukra, hogy a szabályozás némi tisztázásra szorul, hogy a kampányolás tiszteletteljes, ikluzív és elfogulatlan maradhasson, az idei díjszezon után pedig el is végzik majd a szükséges változtatásokat ez ügyben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik