Kultúra

Meghalt Chochol Károly fotóművész, a magyar fotográfia egyik legendája

Soós Lajos / MTI
Soós Lajos / MTI

Egy nappal 88. születésnapja előtt, január 26-án elhunyt Chochol Károly Balogh Rudolf-díjas fotóművész, fotóriporter – közölte a Magyar Fotóművészek Szövetsége.

Chochol Károly 1935. január 27-én született Budapesten. Az eredetileg optikusnak tanult férfi a budapesti Fotóklubban tanulta a fotózást, 1950-ben pedig a Magyar Dolgozók Országos Művészfényképező Egyesületének (MADOME) tagja lett, ahol Haller Frigyes Gézától tanulta meg a szakma titkait.

Az 1958-ban a Magyar Fotóművészek Szövetségének tagjává vált Chochol a Találkozások alkotócsoport tagja, valamint a MÚOSZ Újságíró Iskola fotóriporter szakoktatója volt. Aktívan közreműködött a Fotóművészek Szövetsége munkájában, de fotóművészeti szakíróként is tevékenykedett, illetve fotótörténeti kutatásokat is végzett.

Nyugdíjazásáig a TV Híradó, illetve a Telehír fotóriportereként dolgozott, de készített alkalmazott és reklámfotókat is. Első kiállítása Budapesten, a GANZ Kultúrházban és egyidejűleg a József Attila Színházban, 1954-ben Emberek, arcok címmel nyílt meg.

Jelentősek kortárs fotósokról készített ironikus képei, munkásságának pedig félszáz könyv állít emléket, amiknek sokszor nemcsak illusztrátora, de társszerzője is volt. Kiállítás-rendezői munkásságával is Több kiállítás rendezője, szerkesztője volt, pályáját pedig többek közt a Magyar Televízió Életmű Nívódíjával (1995), a MÚOSZ Aranytoll kitüntetésével (2005), illetve Balogh Rudolf-díjjal ismerték el (2017).

A budapesti rakpart – A főváros arcai címmel tavaly novemberben nyílt, online is elérhető életműkiállítása Budapest Főváros Levéltárában, amely 2021 óta őrzi egyedülálló fotóanyagát.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik