Kultúra

Ilyen egy átlagos hétvégi nap a mínusz ötven fokos szibériai hidegben

Westend61 / Getty Images
Westend61 / Getty Images
Órákon át melegített fürdőház, szabadban való teregetés, hűtőszekrény helyett használt terasz.

Csodás videó bukkant fel január elején a Youtube-on, amin a világ leghidegebb, lakott területén élő családok egyikének egy hétvégi napját követhetjük nyomon: a Kiun B néven működő, Jakutszkban felnőtt vlogger az év leghűvösebb napjainak egyikén mutatja be, hogyan tisztálkodnak, főznek, vagy épp mosnak és teregetnek a folyóvízzel az extrém hőmérséklet miatt nem rendelkező átlagemberek.

A közel tízperces videó az előre elkészített fa feldarabolásával indít, amit a családfő, Sztanyiszlav, illetve kamaszfia, Dzsulusztán a fürdőház fatüzelésű kályhájában éget el. Az öt órán át tartó felfűtés során a fürdőtér levegője nem ritkán hetven fokosra melegszik, így a családtagok mind rövid időn belül áteshetnek a heti fürdésen.

Amíg a kályha dolgozik, a férfi és fia a kerti hóból gyűjtenek össze néhány vödörrel, amit megolvadása után az anya, Zinajda és lánya, Julia a kézzel való mosáshoz használ majd fel.

A fürdőre való várakozás alatt a férfiak az otthonként szolgáló szobákat is felfűtik – erre naponta két-három alkalommal is szükség van –, a nők pedig a szabadban teregetnek ki.

A ruhák nem meglepő módon percek alatt kőkeményre fagynak – a teregetés során azokat érő hirtelen hőmérséklet-változás pedig fertőtleníti is azokat –, így a hajtogatás lehetetlenül szürreális műveletnek tűnik:

Amíg a férfiak szaunáznak, illetve egy lavórban megfürdenek, addig a nők a főzést vállalják magukra: húsos batyukat gyártanak, amit addig kitesznek a hűtőszekrény helyett használt teraszra, míg nem érkezik el a vacsora ideje, és megfőzhetik őket egy levesben.

A teljes videó itt látható:

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik