Kultúra

Harmincöt év után visszatér Tintin

Kenzo TRIBOUILLARD / AFP
Kenzo TRIBOUILLARD / AFP
Egy négyszáz oldalas különszámmal készülnek.

Különszámmal jelentkezik 35 év szünet után a Tintin képregénymagazin – jelentette be a Le Lombard kiadó a franciaországi Angouleme Nemzetközi Képregényfesztiválon.

A Tintin újság visszatér!

– írta közleményében a képregény kiadója, amely azt is jelezte, hogy szeptember 8-án jelenik meg az új kiadvány. A különszám, amely a Le Lombard kiadvány hetvenhetedik évfordulójára jelenik meg, csaknem 400 oldalnyi történetet tartalmaz majd, amelyek kifejezett a sorozat történetét fogják ünnepelni. A különszámnak mintegy nyolcvan szerzője lesz. Folytatás azonban nem várható egyelőre, és a kiadó nem is hoz létre új szerkesztőséget a magazin újraindítására. A Le Lombard ugyanis a Média Participations csoporthoz tartozik, a Tintin albumok kiadója pedig a Casterman, amely a Madrigall csoport része.

A Tintin képregényeket alkotó belga Hergé hagyatékának kezelője egy brit üzletember, Nick Rodwell, Hergé özvegyének, Fanny Vlamyncknak a második férje, ő pedig egy különszámhoz adta beleegyezését. Mint Gauthier Van Meerbeeck, a Le Lombard kiadó igazgatója a Le Figaro francia napilapnak elmondta, Rodwell kíváncsian és érdeklődve fogadta az ötletet. „Alig fél óra elég volt őt meggyőzni” – tette hozzá Van Meerbeeck. A különszámra is vonatkozik azonban a hagyatékkezelő azon szigorú megkötése, miszerint kizárólag Hergé rajzainak felhasználásával készülhet. A képregények, melyek a „kilencedik művészeti ágat” jelentik Franciaországban és Belgiumban, még mindig népszerűek, noha már nem kapnak akkora teret a napilapokban, mint fénykorukban, a második világháború után. Tintin a valaha megalkotott leghíresebb képregényhősök közé tartozik. A ma is népszerű ifjú riporter kalandjairól szóló képregényeket kilencven nyelvre fordították le, és több mint 200 millió példányban adták el világszerte. Tintin több filmest is megihletett köztük, Steven Spielberget is, aki 2011-ben készített amimációs filmet a belga riporter és kutyája kalandjaiból.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik