Kultúra

Nem bírt egymással a Kiskunsági préselt malacarc és a Bíbor hajnal Felcsúton

Illyés Tibor / MTI
Illyés Tibor / MTI
A Magyarország étele 2023 verseny elődöntőjéből tizenkét csapat, illetve két tartalék jutott tovább.

Tizenkét csapat jutott tovább és két tartalékot is megnevezett a zsűri a Magyarország étele 2023. szakácsverseny elődöntőjének eredményhirdetésén szombaton Felcsúton – írja az MTI.

A tökéletes magyar étel titka az alapanyagok minősége, mennyisége, a készítési és tárolási eljárások mellett

egy titkos összetevőhöz köthető, ez pedig a nemzeti összetartozás és a hazaszeretet

– hangsúlyozta a Belügyminisztérium stratégiai ügyekért felelős helyettes államtitkára, Sölch Gellért a szombati eredményhirdetésen, ahol arról is beszélt, hogy

a versenyzők nem kis feladatra vállalkoztak, hiszen olyan étel elkészítését vállalták, amire egész Magyarország és a Kárpát-medence büszke lehet, ehhez pedig a kiváló felkészültség mellett az évszázados tradíciókat is figyelembe kellett venniük.

Az elődöntőt holtversenyben nyerte a fülöpszállási Kígyósi Csárda Székekpuszta Ifjai nevű csapata

Kiskunsági préselt malacarc

elnevezésű ételével, és a kecskeméti Vincent Restaurant & Pastry Vincent nevű csapata

Bíbor hajnal

névre hallgató ételsorával.

Illyés Tibor / MTI Pottondi Nándor (b) és Balog Martin (j), a Kiskunsági préselt malacarcot készítő, holtversenyben győztes csapat tagjai – kezükben a verseny hivatalos tányérjával.

Sölch említést tett arról is, hogy a kormány a mostani bizonytalan időkben is igyekszik stabilitást vinni az élet minél több területére, többek között az élelmiszer-ellátásba is, ezért vezették be az élelmiszere árstopot, ami április 30-ig van érvényben.

Endrédi Zsolt zsűrielnök, az art’Otel Budapest konyhafőnöke elmondta, hogy változatos konyhatechnikákkal találkoztak és minden versenyzőnek elmondták, milyen hibákat követtek el az étel készítése során, és miben kell javítaniuk a döntőig.

Asztalos István, az Étrend Magyar Konyhafőnökök Egyesületének elnöke kiemelte: a magyar gasztronómia akkor újulhat meg, ha a szakma is megújul, s ehhez a Magyarország étele verseny kiváló alapot ad. A férfi hozzátette:

hét ország állampolgárai vettek részt a viadalon és volt egy teljes egészében szíriai csapat is a nevezők között.

Az idei verseny tematikája egyébként Petőfi Sándorhoz kötődik, így elvárásként fogalmazták meg, hogy az elkészített étel és a csapat fantázianeve is a költő életéhez, vagy az 1848-49-es forradalom és szabadságharchoz legyen köthető.

A maximum négy elemből álló innovatív, de populáris ételek esetében elvárták, hogy a legtöbb átlagos felszereltségű konyhán, akár nagy adagszámban is elkészíthetők legyenek, de a tradíció, illetve a regionális hazai alapanyagok megjelenítése mellett kötelezően használandó elemek is voltak, így

a kiváló minőségű sertéshús, a vaj, valamint egy bármely Magyarországról származó öko, vagy hazai védjegyes termék.

A döntőt március 18-án, a felcsúti Letenyey Lajos Gimnázium, Technikum és Szakképző Iskolában rendezik majd – ezen az eseményen a csapatoknak az Alföld Porcelángyár által készített 32 centiméteres egyedi tányért kell használniuk, ami az 1848-49-es forradalom és szabadságharcnak állít emléket:

Ajánlott videó

Olvasói sztorik