Kultúra

A Budapest feletti csillagos eget mutató szecessziós térkép került elő egy gyűjteményből

Rácz Géza / Facebook
Rácz Géza / Facebook
A ritka tárgyat az iskolákban használták.

Pénteken a Facebook piacterén bukkant fel a századfordulós magyar iskolarendszer egy ritka, alig látható kiegészítője: egy csillagos eget ábrázoló korong, amivel a kisdiákok megismerhették a fényesebb csillagokat és csillagképeket.

A sötétbarna alapon aranyszínű feliratokat, illetve kacskaringós szecessziós díszeket viselő, egy adott órára pontosan beállítható szemléltetőeszköz hátlapján használati utasítás is olvasható, eszerint

ezen csillagkorong számára, mely pontosan Budapest szélességével bíró parallelre érvényes, Dr. Kövesligethy Radó tanár teljesen új vetületet számított, melybe a csillagok Messer J. legujabb térképe nyomán rajzoltattak be.

A csillagász és geofizikus Köveslighethy (1862-1934) a magyar csillagászat történetének egyik legfontosabb alakja volt, hiszen a Budapesti Tudományegyetem (BTE, a mai ELTE elődje) Kozmográfiai Intézetét, illetve a Nemzetközi Földrengéskutató Szövetséget is megalapító, huszonnyolc évesen a BTE magántanárává vált férfi világszerte elismert szakemberként számos fontos felfedezést tett, de az Eötvös-inga próbáin is a kezdetektől fogva részt vett.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik