Reuters / Youtube
Kultúra

Több mint hétmilliárd forint értékű lopott régiséget kapott vissza Olaszország New Yorktól

Hatvan, külföldre csempészett régiség tért vissza.

Értékes műtárgyakat kapott vissza Olaszország az Egyesült Államoktól, köztük számos olyat, ami a világhírű New York-i Metropolitan Múzeumban volt kiállítva, míg fel nem fedezték törvénytelen eredetét – írja az MTI.

Az olasz hatóságoknak még tavaly átadott, a nyilvánosságnak azonban csak hétfőn, egy római sajtótájékoztatón bemutatott műkincsek között különféle vázák, illetve kisebb tárgyak mellett szerepel

  • Athéné görög istennő önmagában hárommillió dollárt, azaz közel 1,1 milliárd  forintot érő márvány fejszobra
  • egy 2600 éves külix, azaz lapos öblű kétfülű görög ivóedény
  • egy, a kígyót fojtogató gyermek Herkulest ábrázoló freskó Herculaneumból, a városból, amamit Pompejivel együtt temetett maga alá a 79-ben a kitörő Vezúv vulkán hamuja

A visszaszerzett műkincsek kereskedelmi értékükön kívül természetesen

felbecsülhetetlen jelentőségűek Itália történelmi, művészeti és kulturális identitása szempontjából

– hangsúlyozta a sajtótájékoztatón Vincenzo Molinese tábornok, az olasz csendőrség műkincsvadász ügyosztályának vezetője.

Egy New York-i kerületi ügyészség szeptemberben jelentette be, hogy az általa lefoglalt régiségeket elítélt műkincstolvajok adták el az Egyesült Államokban, ahol azok egy része a műtárgyak vásárlásától egy életre eltiltott pénzügyi befektető, a milliárdos Michael Steinhardt gyűjteményébe került.

A római bemutatón Matthew Bogdanos manhattani kerületi ügyész hozzátette: csak Olaszországból kicsempészett műkincsek ügyében hetvenöt razziát hajtottak végre, ezek során pedig ötszáznál is több régiséget szereztek vissza, összesen több mint 55 millió dollár (20,1 milliárd forint) értékben.

A művészi és régészeti örökség fosztogatása és a külföldre csempészése régóta probléma Olaszországban, a csendőrség azonban azt állítja, hogy egyre eredményesebben kutatja fel és szerzi vissza az ellopott műkincseket. Az ezen a téren elért sikerek bemutatására tavaly a Római Birodalom egykori legnagyobb közfürdőjében, a római Diocletianus-termákban létrehozták a Megmentett Művészet Múzeumát.

Ajánlott videó