Kultúra

Több mint hétmilliárd forint értékű lopott régiséget kapott vissza Olaszország New Yorktól

Reuters / Youtube
Reuters / Youtube
Hatvan, külföldre csempészett régiség tért vissza.

Értékes műtárgyakat kapott vissza Olaszország az Egyesült Államoktól, köztük számos olyat, ami a világhírű New York-i Metropolitan Múzeumban volt kiállítva, míg fel nem fedezték törvénytelen eredetét – írja az MTI.

Az olasz hatóságoknak még tavaly átadott, a nyilvánosságnak azonban csak hétfőn, egy római sajtótájékoztatón bemutatott műkincsek között különféle vázák, illetve kisebb tárgyak mellett szerepel

  • Athéné görög istennő önmagában hárommillió dollárt, azaz közel 1,1 milliárd  forintot érő márvány fejszobra
  • egy 2600 éves külix, azaz lapos öblű kétfülű görög ivóedény
  • egy, a kígyót fojtogató gyermek Herkulest ábrázoló freskó Herculaneumból, a városból, amamit Pompejivel együtt temetett maga alá a 79-ben a kitörő Vezúv vulkán hamuja

A visszaszerzett műkincsek kereskedelmi értékükön kívül természetesen

felbecsülhetetlen jelentőségűek Itália történelmi, művészeti és kulturális identitása szempontjából

– hangsúlyozta a sajtótájékoztatón Vincenzo Molinese tábornok, az olasz csendőrség műkincsvadász ügyosztályának vezetője.

Egy New York-i kerületi ügyészség szeptemberben jelentette be, hogy az általa lefoglalt régiségeket elítélt műkincstolvajok adták el az Egyesült Államokban, ahol azok egy része a műtárgyak vásárlásától egy életre eltiltott pénzügyi befektető, a milliárdos Michael Steinhardt gyűjteményébe került.

A római bemutatón Matthew Bogdanos manhattani kerületi ügyész hozzátette: csak Olaszországból kicsempészett műkincsek ügyében hetvenöt razziát hajtottak végre, ezek során pedig ötszáznál is több régiséget szereztek vissza, összesen több mint 55 millió dollár (20,1 milliárd forint) értékben.

A művészi és régészeti örökség fosztogatása és a külföldre csempészése régóta probléma Olaszországban, a csendőrség azonban azt állítja, hogy egyre eredményesebben kutatja fel és szerzi vissza az ellopott műkincseket. Az ezen a téren elért sikerek bemutatására tavaly a Római Birodalom egykori legnagyobb közfürdőjében, a római Diocletianus-termákban létrehozták a Megmentett Művészet Múzeumát.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik