Kultúra

Akár egymilliárdot is érhet egy pajtában talált Anthony van Dyck-kép

A festőnek ezen kívül csak egy nagyméretű tanulmánya ismert.

Akár hárommillió dollárért, azaz 1,1 milliárd forintért is elkelhet Anthony van Dyck (1599-1641) flamand mester egy olajfestménye, ami egy New York állambeli farm pajtájából került elő, majd hatszáz dollárért – mai árfolyamon alig 220 ezer forintért, ez az összeg akkor azonban alig 150 ezret jelentett – egy műgyűjtő tulajdonába került.

A Szent Jeromosról készült tanulmány a Sotheby’s aukciósház csütörtökön, New Yorkban bocsátja árverésre – írja a Business Insider nyomán az MTI.

A lap szerint az alkotásra madárpiszokkal borítva egy pajtában bukkantak rá 2002-ben, a New York állambeli Kinderhookban, ahol egy Albert B. Roberts nevű műgyűjtő csapott le rá.

Cindy Ord / Getty Images

A kép becsült értékét 2 és 3 millió dollár közti összegben határozták meg, eredetiségét pedig  Susan Barney művészettörténész állapította meg, aki hangsúlyozta:

az egy méter magas festmény meglepően jó állapotban maradt meg, sőt, egyedülállónak számít, hiszen a mestertől mindössze két ilyen méretű tanulmány maradt fenn.

Az idős férfit meztelenül ábrázoló kép 1615 és 1618 között születhetett, mikor Van Dyck I. Károly angol király udvari festője volt, és Szent Jeromos az angyallal című festményéhez készített vázlatokat.

Az aukció bevételémnek egy része az Albert B. Roberts Alapítványhoz kerül, ami művészeket, alkotókat és jótékony szervezeteket támogat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik