Kultúra

EKF: megkezdődött a programsorozat, a kormány 72 milliárd forintot biztosít

MTI/Vasvári Tamás
MTI/Vasvári Tamás

Szombaton megtartották a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa (EKF) program hivatalos megnyitóját.

Novák Katalin köztársasági elnök ez alkalomból arról beszélt, hogy a magyar és az európai kultúra bölcsője is a család.

„Mi, magyarok, most is töretlenül építkezünk. Tudjuk, hogy nemcsak őriznünk, védenünk, továbbadnunk kell azt, amit elődeink ránk örökül hagytak, hanem gyarapítanunk is” – jelentette ki az államfő Veszprémben, kiemelve, hogy ezért épült az elmúlt évtizedben kétszáz új templom, „virágzik régi pompájában” az Operaház, a Szépművészeti Múzeum, a két Vigadó, ezért újultak meg a vidéki kastélyok, várak. „Ezért hozunk létre újat a Magyar Zene Házával, a Néprajzi Múzeummal vagy a Debreceni Csokonai Fórummal. Ezért állítjuk helyre a budai Várnegyedet és ezért alakítunk közösségi tereket a legkisebb településeken is” – sorolta.

Az eseményen Zoran Milanovic horvát köztársasági elnök azt mondta: sokkal több az, ami Európa nemzeteit összeköti, mint ami elválasztja. Az Európa kulturális fővárosa cím célja kiemelni az uniós tagországok kulturális gazdagságát, valamint elmélyíteni az európai polgárok körében az azonos kulturális térhez való tartozás érzését, elősegítve egymás kölcsönös megértését, fogalmazott.

Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter veszprémi sajtótájékoztatóján közölte, abból adódóan, hogy egy csaknem kétszázezer lakosú térség együtt vesz részt az események lebonyolításában, az EKF-programnak regionális és területfejlesztési dimenziója is van. Szeretnék megmutatni a kultúra gazdasági erejét, valamint felhívni a figyelmet arra, hogy a kreatívipar, a kultúra és a kulturális örökség felhasználása egy gazdasági modell alapjává is válhat. Kiemelte, hogy a magyar kultúra napja különös apropót ad a programsorozat megnyitójának, szimbolikus jelentősége van a Himnusz születése 200. évfordulójának, Madách Imre, valamint Petőfi Sándor születése 200. évfordulójának.

Porga Gyula veszprémi polgármester tájékoztatása szerint 116 önkormányzat csatlakozott az EKF-programhoz. Elmondta, hogy 2030-ra Veszprém Európa húsz legélhetőbb városának egyike kíván lenni.

Markovits Alíz, a Veszprém-Balaton 2023 Zrt. vezérigazgatója tudatta, hogy az EKF-program összköltségvetése 74 milliárd forint, amelyből 72 milliárd forintot a magyar kormány biztosított. A fennmaradó kétmilliárd forint a résztvevő önkormányzatok befizetéseiből, valamint az EU által odaítélt 1,5 millió euróval járó Melina Mercouri-díjból áll.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik