Kultúra

Bizarr perben ítéltek egymilliárdos kártérítést egy amerikai festőnek

Dave Benett / Getty Images / Whitechapel Gallery / Swarovski
Dave Benett / Getty Images / Whitechapel Gallery / Swarovski
Egyetlen betű volt az ok.

Egy sosem látott furcsaságú per eredményeként egy Illinois állambeli bíróság 2,5 millió dolláros, azaz mai árfolyamon 913,5 millió forintos kártérítést ítélt meg Peter Doig brit származású amerikai festőművésznek.

A pert egy volt kanadai börtönőr, Robert Fletcher indította, aki azt állította, hogy egy, a tulajdonában lévő,

Pete Doige 76

szignóval rendelkező képet

a hetvenes évek derekán személyesen Doigtól vásárolta egy börtönben, ahol az LSD-birtoklásért kiszabott büntetését töltötte.

Doig tagadta, hogy a képet ő festette volna, sőt, hozzátette:

soha sem volt börtönben.

A kép tulajdonosa, illetve az értékesítéséhez segítséget ígérő chicagói műkereskedő, Peter Bartlow egy 2013-ban indított keresetben állt az egykori őr oldalára, hiszen kijelentette:

a művész szimplán csak bosszúból tagadja le a valóságot.

A sziklás sivatagi tájat ábrázoló műtárgyról egy ítélet már 2016-ban már kimondta, hogy semmi köze Doighoz, Fletchrer azonban továbbra is hétmillió dollárt követelt, hiszen nem tudta már többé jó áron eladni a festményt.

Doig ügyvédei szerint a képet feltehetően egy másik, hasonló nevű festőművész, Peter Edward Doige festette, aki 1976-ban valóban a börtönben ült, 2012-ben azonban már elhunyt, így nem segíthetett a rejtély feloldásában.

A friss bírósági ítélet arra kötelezi a volt börtönőrt, és a képet Doignak tulajdonító galériát, hogy fizessenek 2,5 millió dolláros, azaz 913,5 millió forintos kártérítést.

A hatvanhárom éves, 2002 óta Trinidadon élő, de a Düsseldorfi Művészeti Akadémián is tanító – a kortárs figurális festők egyik legnagyobbjának tartott – férfi festményeiért a gyűjtők esetenként akár tízmillió dolláros árat is megadnak.

Doig a kártérítést nem saját céljaira kívánja majd felhasználni – írja az MTI –, hiszen egy olyan közhasznú szervezetet szeretne támogatni, amely lehetővé teszi, hogy az elítéltek a börtönben is alkothassanak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik