Kultúra

Kína feloldotta a Marvel-filmek tiltását

Marvel
Marvel

Februárban, a kínai újévet követően két Marvel-film, a Fekete Párduc 2. és A Hangya és a Darázs: Kvantumánia is mozibemutatót kap Kínában, ezzel véget ér az a de facto tiltás, ami a Marvel filmjeit az országban több mint három éve sújtotta, írja a Guardian.

Kínában a Bosszúállók: Végjáték 2019-es bemutatója óta egyetlen Marvel-szuperhősfilm sem került mozikba, ami eléggé fájdalmasan érintette a filmeket forgalmazó Disney-t, tekintve a kínai piac óriási méretét. A kínai mozikba csak a kínai állampárt propagandarészlegéhez tartozó Kínai Filmigazgatóság (CFA) által elfogadott filmek kerülhetnek, a hivatal pedig gyakran kizárja a külföldi filmeket a kínai moziforgalmazásból, egyrészt a cenzúra részeként, másrészt pedig azért, hogy a kínai filmipart védje.

A CFA sosem indokolta, hogy miért blokkolta a stúdió filmjeit. Filmes szakértők persze előállták néhány potenciális indokkal: szerintük az LMBTQ-karakterek és az amerikai patriotizmus szimbólumainak szerepeltetése állhat a háttérben, valamint a Kína és az USA között növekvő általános politikai feszültség. Illetve az Örökkévalók című film rendezésével megbízott Chloé Zhao személye is ok lehet, Zhao ugyanis interjúkban többször kritizálta hazáját.

A tiltás nagy veszteség a gyártónak, ugyanis a Marvel filmjei általában kimagaslóan jól teljesítettek a kínai mozikban: a most bemutatni tervezett filmek előzményei ugyanis nagyon sok nézőt érdekeltek. A 2018-ban nemutatott első Fekete Párduc első része 105 millió dollárt hozott Kínában, ugyanabban az évben A Hangya és a Darázs pedig 121 milliót. Így az azóta a kínai piactól távol tartott filmek sok százmillió dollár kiesést okozhattak. Kína ugyanakkor idén már mutatta jeleit, hogy engedékenyebb lesz Hollywooddal, az Avatar: A víz útja is zöld lámpát kapott, és már 220 millió dollárt hozott bemutatása óta.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik