Kultúra

Az M2-n lesz a Bereményi kalapja tévépremierje

Kováts Zsófi
Kováts Zsófi

E hét vasárnap, január 22-én este mutatja be a közmédia M2 csatornája a Bereményi kalapja című portré-dokumentumfilmet. A Papp Gábor Zsigmond rendezésében készült film mozikban már futott, ez lesz a tévépremier, melynek apropója a Magyar Kultúra Napja, ráadásul pedig a film főszereplőjének legendás alkotótársa, Cseh Tamás ezen a napon lenne nyolcvan éves, és a film alanya is napokon belül születésnapot ünnepel: Bereményi Géza január 26-án tölti be a hetvenhetet.

A film interjúk, új Cseh Tamás-klipek, filmrészletek és archív felvételek segítségével mutatja be a dalszövegíró, filmrendező és szépíró életét és munkásságát. Bereményi Géza egyedülálló, kultikus alakja a magyar kultúrának. Először Cseh Tamásnak írt dalszövegeivel lett országosan ismert, aztán novelláival, forgatókönyveivel, színdarabjaival, filmrendezéseivel, az utóbbi években pedig regényíróként is maradandót alkotott. A filmben Bereményi Gézát Tóth Barnabás filmrendező kíséri végig élete fontos helyszínein. Ők ketten nemcsak kollégák: Tóth tízévesen az Eldorádó című filmben a gyerek Bereményit alakította. A filmben Bereményi nemcsak élete helyszíneire kalauzol és visszaemlékezik, de valós időben dalszöveget is ír Járai Márkkal, a Halott Pénz énekes-gitárosával, emellett pályatársak és barátok mesélnek róla. A film része emellett az a hat videoklip is, amelyekben az alkotók újonnan forgatott fikciós jeleneteket kevertek össze régi híradófelvételekkel – Budapest ostroma, ’56-os harcok, balatoni hippik – és kultikus játékfilmek – Eldorádó, Megáll az idő, Csapd le csacsi, Made in Hungária – jeleneteivel.

Bereményi Géza így emlékszik a forgatásra:

Életemben először vállaltam el színészi feladatot: önmagamat kellett eljátszanom a rendező instrukciói szerint. Beállítottak a jelenetekbe, mondták, alakítsam, ki vagyok én, mondjam, amit a szereplő mondana. Aztán egy másik helyzetben tegyek úgy, mintha ott se volna a kamera, az operatőr alkalmazkodni fog, ahogyan majd én is. Azt se tudtam a végén, ki voltam, vagyok, és vissza se nézhettem önmagamat. Az a rendező dolga volt. Nem élveztem, de nem is roskadoztam a felelősség súlya alatt. Nem volt nehéz, de könnyű sem. Színészet.

A Bereményi kalapja rendezője Papp Gábor Zsigmond, producere Herner Dániel, kreatív producere Csejdy András. A dokumentumfilmet Lovasi Zoltán fényképezte, vágója Bartos Bence, a zeneszerzői Cseh Tamás, Darvas Ferenc és Járai Márk. A Bereményi kalapja a Magyar Mozgókép Fesztiválon debütált 2022 nyarán, szeptemberben mozikban volt látható, december óta pedig elérhető a Filmión. Bereményi Gézával nemrégiben interjúztunk is, itt olvasható:

Kapcsolódó
Bereményi Géza: Más lett volna az életem, ha nem egy történelmi kényszervilágban élek
Hogy fért össze az őrületük Cseh Tamással, és mennyiben más dalokat írni a nála négy évtizeddel fiatalabb Járai Márkkal? Miért rontott rá egy tanára az egyetemen? És milyen volt dörzsölt, kommunista kádert alakítani a róla készült, rendhagyó portréfilmben? Interjú.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik