Kultúra

„Ez a dal szar” – mondta Nick Cave a szövegre, amit a ChatGPT az ő stílusában írt

Alessandro Bremec / NurPhoto / NurPhoto via AFP
Alessandro Bremec / NurPhoto / NurPhoto via AFP

Nick Cave a Red Hand Files című hírlevelében írt egy Mark nevű új-zélandi rajongónak, aki a ChatGPT alkalmazás által írt dalt küldött neki. A mesterséges intelligenciát, amelyet arra lehet irányítani, hogy bizonyos személyek stílusát megszemélyesítse, Mark arra használta, hogy „Nick Cave stílusában” írjon egy dalt.

A sötét bibliai képekkel teli ChatGPT-dal azonban nem nyerte el a zenész tetszését, és azt válaszolta Marknak, hogy tucatnyi rajongó küldött neki a ChatGPT által készített dalokat.

Elég, ha annyit mondok, hogy nem érzem ugyanazt a lelkesedést e technológia körül. Megértem, hogy a ChatGPT még gyerekcipőben jár, de talán ez a mesterséges intelligencia kialakulóban lévő borzalma – hogy örökké gyerekcipőben fog járni, mivel mindig lesz még hová fejlődnie, és az irány mindig előrefelé, mindig gyorsabb

– írta Cave.

Soha nem lehet visszavonni vagy lelassítani, mivel egy utópisztikus jövő felé haladunk, vagy talán a teljes megsemmisülésünk felé. Ki tudná megmondani, hogy hová? Ebből a »Nick Cave stílusú« dalból ítélve azonban nem néz ki jól a dolog, Mark. Jó úton haladunk az apokalipszis felé. Ez a dal szar.

Nick Cave, aki maga is épp dalszerzési fázisban van korábbi együttese, a Bad Seeds tagjaival együtt, megköszönte Marknak az üzenetet, de azt mondta:

A világ minden szeretete és tisztelete mellett, ez a dal egy baromság, egy groteszk kigúnyolása annak, hogy mit jelent embernek lenni, és, nos, ez nekem nem nagyon tetszik

– írja a Guardian.

A Red Hand Files-ról írt cikkünket itt olvashatják:

Kapcsolódó
Te mit kérdeznél a kedvenc rocksztárodtól, ha tudnád, hogy bármire válaszol?
Tizenöt éves fia halála után Nick Cave egészen különleges kapcsolatot épített ki közönségével. Személyre szabottan felel rajongói legintimebb, legkeményebb, legpimaszabb kérdéseire.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik