Kultúra

Decemberben kikapcsolták a fűtést, most a zárás küszöbén kér segítséget egy pécsi színház

Levélben kér segítséget a Pécsi Harmadik Színház, mivel a megnövekedett rezsiárak miatt nem tudja tovább fenntartani magát. A színházban egy ideje már fűtés sincs, hogy így spóroljanak a költségeken, a mostani nyílt levelük alapján azonban ez sem elég – szúrta ki a színház.org.

Ahogy írják, a jelenlegi kalkulációk alapján a január 14-ig maradhatnak nyitva, akkor tartják utolsó saját előadásukat.

Az utóbbi hónapokban, rajtunk kívülálló okok miatt, rendkívül nehéz gazdasági helyzetbe sodródtunk. 2022. december 23-án – nem sokkal nagy sikerű Csirkefej-bemutatónk után – kikapcsolni kényszerültünk a fűtést. Magánszínházként a szolgáltatóktól nem vagyunk jogosultak kedvezményre, így az energiaválság következtében megsokszorozódott rezsiköltségeink soha nem tapasztalt magasságokba szöktek. Erre az évadra kapott, működési célú állami támogatásunk csak töredéke ez irányú költségeinknek. Idén januárra minden anyagi tartalékunk elfogyott. Teátrumunk az elmúlt bő három évtizedben a kortárs magyar drámák műhelyeként vívott ki magának országos elismertséget, előadásainkat rangos díjakkal jutalmazták, befogadószínházi tevékenységünk részeként pedig 18 határon túli társulat 48 produkciójának 243 előadásával a nemzeti identitás erősítésében eddig is fontos szerepet játszottunk. Nem akarjuk veszni hagyni mindazt az értéket, amit létrehoztunk!

– írják levelükben. Hozzáteszik, minden erejükkel azon vannak, hogy fennmaradjon a színház, ehhez támogatók segítségét kérik.

Frissítés: a színház azóta Facebook-bejegyzésben pontosított: a májusig meghirdetett előadásaikat még biztosan megtartják.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik