Kultúra

Meghalt Jeff Beck, minden idők egyik legjobb rockgitárosa

KEVIN WINTER / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / GETTY IMAGES VIA AFP
KEVIN WINTER / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / GETTY IMAGES VIA AFP

Hetvennyolc évesen meghalt Jeff Beck legendás angol rockgitáros, az egykori Yardbirds tagja – közölte sajtósa helyi idő szerint szerdán. A blues, a jazz és a rock and roll határait feszegető gitárvirtuóz bakteriális agyhártyagyulladásban hunyt el kedden, halála helye egyelőre nem ismert.

Beck a Yardbirds együttes tagjaként vált ismertté, később elindult szólókarrierje, mely a kemény rock, a jazz, a funky blues, sőt az opera területére is kiterjedt. Híres volt improvizációs tehetségéről, a harmóniák szeretetéről és kedvenc Fender Starocaster gitárján található, úgynevezett vibrátókarról. Az Aerosmith gitárosa, Joe Perry mondta 2010-ben a The New York Times-nak:

Jeff Beck a Föld legjobb gitárosa, mindenestül felette áll mindannyiunknak, olyan tehetséggel, amilyen egy-két generációban csak egyszer tűnik fel.

Beck a 60-as évek végének legendás rockgitáros-nemzedékéhez tartozott, Clapton, Jimmy Page és Jimi Hendrix kortársa volt. Nyolcszor nyert Grammy-díjat, a Rock and Roll Hírességek Csarnokába kétszer iktatták be, 1992-ben a Yardbirds tagjaként, később 2009-ben szóló zenészként. A Rolling Stone szaklap minden idők száz legnagyobb gitárosát felsoroltató listáján az ötödik helyre került.
„Jeff képes volt éteri zenét játszani” – mondta szerdán Page, a Led Zeppelin alapítója.

Olyan énekesekkel gitározott, mint Luciano Pavarotti, Cyndi Lauper, Stevie Wonder, legutóbb Johnny Depp, két lemezt készített Rod Stewarttal, egyet, az Emotion and Commotiont egy 64 tagú zenekarral.

Szeretem a káosz elemét a zenében. Ez az érzés a legjobb, feltéve, hogy nem túl sok a káosz, egyensúlynak kell lennie. Épp most láttam a Cirque du Soleilt, úgy hatott rám, mint a teljesen szervezett káosz

–  nyilatkozott a Guitar Worldnek 2014-ben. Karrierje fénypontjai közé tartozott, amikor Tim Bogert basszusgitárossal és Carmine Appice dobossal 1973-ban megalapították a Beck, Bogert and Appice-t, koncertturnét tartott Brian Wilsonnel és Buddy Guyjal, valamint Les Paul emlékére készítette a Rock and Roll Party (Honoring Les Paul) albumot.

Beck az angliai Surrey-ben született, a Wimbeldoni Művészeti Egyetemen tanult, apja könyvelő volt, anyja csokoládégyárban dolgozott. Gyerekkorában építette meg első hangszerét egy szivardobozból, képkeretből és egy távirányítású játékrepülő húrjából. Több zenekarban játszott, mielőtt a Yardbirdsben felváltotta Claptont, egy évvel később átadta helyét Page-nek. Beckkel a zenekar olyan kislemezeket készített, mint a Heart Full of Soul’, az I’m a Man és a Shapes of Things. Első instrumentális sikere az 1967-es Beck’s Bolero, melyben szerepelt Page és John Paul Jones, a későbbi Led Zeppelin tagjai, valamint Keith Moon, a Who dobosa. Gitárjátéka sok filmben hallható, köztük a Casinoban és a Világverőkben is. Nemrég fejezte be Johnny Depp-pel közös, 18 című albumát, és hallható Ozzy Osbourne lemezén, a Patient Number 9-en is.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik