Kultúra

Zeffirelli fia is megszólalt a Rómeó és Júlia ágyjelenete miatt

Bettmann / Getty Images
Bettmann / Getty Images
Szerinte a vádaknak nincs alapja, sőt, a színészeknek ötvenöt évig nem is volt problémája mindezzel.

Néhány nappal ezelőtt járta körbe a hír a filmvilágot, miszerint Franco Zeffirelli 1968-ban bemutatott Rómeó és Júliájának címszereplői, Olivia Hussey és Leonard Whiting több mint félmilliárd dollárra – mai árfolyamon 186,3 milliárd forintra – perli a Paramount filmstúdiót, szexuális bántalmazással és csalással vádolva azt.

A vád szerint a forgatáskor tizenöt, illetve tizenhat éves színészeknek a legendás rendező eredetileg megígérte, hogy a forgatás utolsó napján felvett jelenetben bőrszínű alsóneműt ad rájuk, ez azonban nem történt meg, hiszen a felvétel előtt Zeffirelli megígérte: olyan szögbe állítja a kamerát, hogy egyikük se látsszon meztelenül.

Ezt az ígéretét a filmes nem tartotta be, hiszen

a férfi feneke, illetve a nő mellei a mozifilmben jól látszanak.

Kapcsolódó
1968-as ágyjelenet miatt perlik a stúdiót a Zeffirelli-féle Rómeó és Júlia címszereplői
Több mint 500 millió dollár kártérítést követelnek, amiért meztelenül mutatták őket tinédzserként.

A kereset szerint Hussey és Whiting komoly lelki fájdalmat és érzelmi gyötrelmet szenvedett el a film bemutatója óta eltelt 55 évben, és munkalehetőségektől is elesett emiatt.

Whiting néhány évvel ezelőtti interjúiban még arról beszélt, hogy

a film igényelte ezt a jelenetet,

ami egyéként nem is volt olyan nagy ügy, főleg, hogy

a kamera előtt teljesen meg is feledkezett róla, hogy nem visel semmit.

A Guardiannek most a 2019-ben elhunyt rendező fia, Pippo Zeffirelli reagált a vádakra – szerinte a két színész a következő ötven évben baráti viszonyt ápolt az apjával, sőt, hálásak voltak neki, és több száz interjúban emlékeztek vissza boldogan a forgatásra.

Pippo hozzátette:

kellemetlen megtudni, hogy ötvenöt év után a két idős színész egyszer csak úgy ébredt fel, hogy felismerték: olyan bántalmazást szenvedtek, ami éveken át tartó szorongást és lelki problémát okozott.

A férfi egyúttal arra is rámutatott, hogy Hussey később Zeffirreli Názáreti Jézusában is szerepelt, Whiting pedig a temetésen is részt vett.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik