Kultúra

150 éve született Adolph Zukor, emlékház nyílt a szülőfalujában

Archives du 7eme Art / Photo12 via AFP
Archives du 7eme Art / Photo12 via AFP
A Paramount jelenlegi elnöke is küldött üzenetet az átadásra.

A Paramount stúdiót megalapító Adolph Zukor születésének 150. évfordulóján Adolph Zukor emlékház nyílt szülőfalujában, Ricsén – írja az MTI. A nagyközség önkormányzata, a Magyar Hollywood Tanács és az Origo Film Group által szervezett eseményre Brian Robbins, a Paramount Pictures jelenlegi elnök-vezérigazgatója ünnepi üdvözletet küldött, amelyben hangsúlyozta, hogy az alapítóatya, Zukor víziója megváltoztatta a világot.

A budapesti izraeli nagykövet szerint valami lehetett a levegőben, itt a magyar régióban, hiszen Zukor mellett sok más hollywoodi ikon, mint a Korda testvérek, Tony Curtis és William Fox is ebből a térségből származott. Az emlékház megnyitó szalagját Vécsi István polgármester, Bokor Balázs, a Tanács elnöke és Dr Fekszi Márta Origo cégvezető mellett Szabó István Oscar díjas rendező, Koltai Róbert színművész, Ráduly György, az NFI Filmarchívum vezetője és Pesti Ákos NFI igazgató vágta át. Bokor Balázs hangsúlyozta, hogy Adolph Zukor végre méltó emléket kapott Magyarországon, szerinte az emlékház világszínvonalú, amire Ricse és az egész ország büszke lehet.

A megnyitót egy emlékkonferencia követte, amelyen Ráduly György tartott előadást, Szabó István, Koltai Róbert és Szabó Gábor a Magyar Filmoperatőrök Egyesületének elnöke, valamint Bokor Balázs elnök osztotta meg gondolatait.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik