Kultúra

Hiába Veszprém Európa Kulturális Fővárosa, egy ikonikus könyvesbolt bezárásával kezdődött az év

Többek közt a város egyik legrégebbi könyvesboltja is lehúzza a rolót Veszprémben, amely nem épp a legígéretesebb kezdés egy olyan város esetében, amely mindössze néhány napja birtokolja az Európa Kulturális Fővárosa címet.

A Veszprém Kukac portál azt írja, hogy a Kölcsey Ferenc könyvesbolt közel fél évszázados működés után zár be. A döntést azzal indokolták, hogy az ingatlan tulajdonosa duplájára emelte a bérleti díjat, amelyet nem tudnak kigazdálkodni. Az üzletet felszámolják, a könyvkészletet kiárusítják, ám Pappas Georgios, a Kölcsey könyvesboltot üzemeltető Kossuth Kiadó kereskedelmi igazgatója a Veol.hu-nak azt nyilatkozta, hogy amennyiben találnának megfelelő áron bérelhető üzlethelyiséget, megóvhatnák a könyvesboltot.

Az előbb említett portálon emellett arról is írnak, hogy távolról sem ez a helyi kulturális élet egyetlen érvágása: „úgy hallatszik, támogatás híján megszűnik a veszprémi székhelyű Ex Symposion irodalmi, művészeti folyóirat. A többi veszprémi kulturális lap is folyamatosan pénzszűkében van” – írják. Hozzáteszik, hogy tavaly zárt be a Kossuth utca elején található lapárus, így már csak a posta előtti újságosbódéban vásárolhatók meg a művészeti és kulturális lapok, folyóiratok. Ráadásul a város ikonikus antikváriuma is bezárt azt követően, hogy tavaly ősszel elhunyt a veszprémi kulturális élet ikonikus alakja, Molnár Sándor, az Utas és holdvilág Antikvárium vezetője. A portál „rossz ómennek” nevezte azt, hogy Európa Kulturális Fővárosában már az év első napjaiban egy olyan fontos kulturális helyszín húzza le a rolót, mint a Kölcsey.

2018 végén jelentették be, hogy Veszprém kapta meg a címet a Bakony-Balaton régióval közösen. Az Átlátszó tavaly tavasszal azt írta, hogy 88,5 milliárdból valósulhat meg a programsorozat, amelynek negyedét szánják az eseményekre, háromnegyed részét infrastrukturális fejlesztésekre költik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik