Kultúra

Meghalt Vivienne Westwood

Ki Price / Corbis / Getty Images
Ki Price / Corbis / Getty Images

81 éves korában meghalt Vivienne Westwood legendás divattervező, írja a Guardian. Divatháza közleménye szerint „békében, családi körben” hunyt el, mint írták, „az utolsó pillanatig azt csinálta, amit szeretett, tervezett, dolgozott a művein”.

Westwood egy angliai faluban született 1941-ben, családjával 1957-ben költöztek Londonban, itt egy fél évig járt művészeti iskolába. Ezen kívül sosem tanult intézményi keretek között a divattervezésről, kezdetben használt ruhákat bontott szét, hogy megértse a szabásukat.

A hatvanas években találkozott Malcolm Mclarennel – aki a Sex Pistols menedzsere volt –, ekkoriban épp általános iskolai tanárként dolgozott. 1961-ben nyitottak egy butikot közösen.

A Guardian cikkében úgy fogalmaz: Westood provokatív és olykor megosztó megoldásai határozták meg a punk stílusát, ő pedig Nagy-Britannia egyik leghíresebb divattervezőjévé vált.

A divattervező 2006-ban megkapta a Dame rangot, azaz a lovag cím női megfelelőjét II. Erzsébet királynőtől. Westwood számos közéleti kérdésben is állást foglalt, 2020-ban például óriási madárkalitkában tüntetett Julian Assange kiadatása ellen.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik