Kultúra

Kovács Ákos: A mi koncertünkön biztosan nem lesz ukrán zászló

Schumy Csaba / dfp@dfp.hu
Schumy Csaba / dfp@dfp.hu
Az ukrán politikusok arrogánsak, a globális liberalizmus pedig se istent, se embert nem ismer - mondja a dalszerző-énekes a Mandinernek adott interjújában.

Nem szeretnék olyan korban megöregedni, amikor ezer évig igaznak tartott tapasztalati tényeket kérdőjeleznek meg – mondta Kovács Ákos a Mandiner hetilapnak adott karácsonyi nagyinterjújában. Az énekes-dalszerző több témát érint a beszélgetésben, többek között a tömegkultúra és a fiatal generációval kapcsolatban, akiket szerinte rossz nézni:

a kommunikációs eszközeink tényleg figyelnek bennünket. Mi lettünk az árucikk, a magunkról megosztott információkkal akaratlanul is fizetünk az ingyenesnek reklámozott szolgáltatásokért. Rémisztőnek tartom, hogy a digitális bennszülöttnek számító fiatal generáció képviselői ennek nem csupán tudatában vannak, hanem fenntartások nélkül elfogadják, mintha nem értenék a veszélyeit. Rossz nézni, hogy számukra természetessé válnak a központi narratívák, amelyek megszabják, mitől kell félni, hogyan kell gondolkodni, milyen morálisnak hazudott irányt kötelező elfogadni.

Erre a felvetésre az általa klimahisztinek nevezett folyamatot hozza példaként:

gondoljunk például a klímahisztériára. Amíg az éghajlatváltozás kapcsán rendezett csúcstalálkozókra több száz magángéppel érkeznek a nagy hatalmú résztvevők, egyik se dumáljon nekem a klímáért érzett felelősségről. Egyre nyilvánvalóbb, hogy akik folyton a szén-dioxid-kibocsátás csökkentéséről papolnak, valójában az emberiség csökkentését értik alatta.

Arra a kérdésre, hogy lesz-e ukrán zászló az évzáró nagy koncerten a Papp László Arénában, azt válaszolta:

A miénken biztosan nem.

Majd hozzáteszi, „az ukrán politikusok elképesztő arroganciája, a magyarokkal szembeni leplezetlen gyűlölete ellenére sem árt felismerni, hogy a szomszédunkban háború zajlik, esztelen pusztítással, ártatlan áldozatok ezreivel.”

Azt elismeri, hogy nem szakértője a témának, de azt mondja, „az ember néha azt sem tudja, mit higgyen el a rászakadó hírek közül, de annyi biztos, hogy itt elképesztően aljas játszma folyik, elsősorban Európa ellen, ami aligha lehet az oroszok érdeke.”

Annyi biztos, hogy nem szeretnék olyan korban megöregedni, amikor ezer évig igaznak tartott, tapasztalatokon nyugvó, alapvető tényeket kérdőjeleznek meg

– válaszolja egy másik kérdésre Ákos, aki kifejti:

Nemcsak szobrokat és eszményeket próbálnak porba dönteni, hanem természettudományos törvényeket, írott és íratlan szabályokat, az életet évezredek óta mederben tartó közmegegyezést is. A se Istent, se embert nem ismerő globális liberalizmus minden újabb ötlete katasztrofális következményekkel jár: a társadalommérnökösdi, az erőszakos bevándoroltatás, a párhuzamos társadalmak létrehívása, a mezőgazdaság és az élelmiszerellátás tönkretétele az állítólagos „zöldpolitika” érvei mentén, az energia-útvonalak szétzilálása, a transzideológia nevében megcsonkított gyerekek egyértelműen jelzik, mi itt a valódi cél. Összességében úgy tűnik, az emberiség visszametszésén, a teremtett világ lerombolásán dolgozó erők mintha siettetnék a katasztrófa felé tartó folyamatot. Hogy eszeveszetten kapkodnak, azt láthatjuk pozitív jelnek is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik