Kultúra

Meghalt Thom Bell, a soul úttörője

MICHAEL KOVAC / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / GETTY IMAGES VIA AFP
MICHAEL KOVAC / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / GETTY IMAGES VIA AFP
A Grammy-díjas producer, dalszerző, a philly-soul egyik fontos alakja hetvenkilenc éves volt.

79 évesen meghalt Thom Bell dalszerző és producer, a philadelphiai soulzene egyik legendás alakja. A művész a Bellinghamben található otthonában hunyt el, a halál okát nem hozták nyilvánosságra – írja a BBC.

A jamaicai születésű, de Philadelphiában felnövő Bell zenészcsaládból származott, így nem volt meglepő, hogy már kiskorában zongorázni tanult. Már ekkor dalokat írt a fejében, ám mikor szüleinek beszélni kezdett róluk, kis híján pszichológushoz vitték. Első zenekaros tapasztalatai után a város legjelentősebb lemezcégéhez került, amelyet az a Kenny Gamble és Leon Huff működtetett, akik később Bellel együtt a soul egyik sajátos és rendkívül népszerű változatát, a philly-soult dolgozták ki.

Produceri és dalszerői karrierje alatt olyan slágereket írt, mint a Betcha By Golly Wow (The Stylistics), a Rubberband Man (The Spinners) vagy a Backstabbers (The O’Jays). Együtt dolgozott Elton Johnnal az 1979-ben megjelenő The Thom Bell Sessions című lemezen, de írt dalokat Dusty Springfield, Joss Stone és a Fatboy Slim számára is. 1974-ben megkapta a legjobb producernek járók Grammy-díjat, 2006-ban a dalszerzőket, 2016-ban a zenei nagyságokat felvonultató Hírességek Csarnokába is beiktatták.

Belltől sorra búcsúznak a közösségi felületeken zenésztársai, az R.E.M. egykori basszusgitárosa, Mike Mills például azt írta, Bell meghatározó volt a zeneszeretetének kialakulásában, ráadásul az ő zenéje segítette át a középiskolán.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik