Kultúra

Megvonták a Kisüzem éjfél utáni engedélyét

Kisüzem facebook oldala
Kisüzem facebook oldala

Január végétől reggel hat óra helyett csak éjfélig tarthat nyitva a népszerű hetedik kerületi kocsma, a Kisüzem. A Telex megtudta, hogy az önkormányzat képviselőtestülete elutasította a vendéglátóhely fellebbezését, a döntést legfeljebb már csak a bíróságon támadhatják meg, így január végétől nem tarthatnak nyitva éjfél után. A korlátozás nagy érvágás a kocsma számára, hiszen bevételük nagy százaléka származik az éjfél utáni fogyasztásokból.

A kocsma nyitva tartásának korlátozása illeszkedik Niedermüller Péter kerületi polgármester hadjáratába, amelyet a belső-erzsébetvárosi bulikultúra ellen indított: a DK-s politikus 2019-ben kifejezetten azzal kampányolt és győzött a polgármesterválasztáson, hogy megtisztítja a bulinegyedet, és a kultúra központjává teszi a kerületet. Kisüzem kálváriája ősszel vett éles fordulatot, amikor a kocsmát üzemeltető TDL Klauzál Kft.-vel október 24-én hivatalos levélben közölték, hogy jövőre nem kapják meg azt az évente felülbírált és megújított engedélyt, amelynek köszönhetően reggel hatig tarthattak nyitva. Mindezt azzal indokolták, hogy a kocsma működése – elsősorban a zaj, valamint a dohányzó és alkoholt fogyasztó embertömeg a járdán – zavarja a lakók nyugalmát. Ezt az engedélyt már egy éve is vállalásokhoz kötve kapták meg, többek közt arra kellett törekedniük, hogy a vendégek ne vigyenek ki szeszes italt az utcára. A kocsma így is tett, külön biztonsági céget fogadott arra, hogy a vendégeket folyamatosan tájékoztassák a szabályokról, emellett táblákkal és feliratokkal figyelmeztették őket arra, hogy tartsák be a szabályokat, különben veszélybe kerül a működési engedély. A Kisüzem már korábban is azon volt, hogy minél kevésbé zavarják az ott lakók nyugalmát: holott az egyébként kulturális központként induló helyen rendszeresen tartottak jazzkoncerteket és kiállításokat, a béke érdekében a koncerteket beszüntették. Májustól októberig zene sem szól a kocsmában, mivel nyitva tartják az ablakokat.

Az Erzsébetvárosi Rendészeti Igazgatóság (ERI) emberei ősszel meglepően sokszor razziáztak a kocsmában, amely során arra jutottak, hogy a Kisüzem nem tett meg mindent a vállalások betartása érdekében. Jegyzőkönyvbe vették a hangoskodást, a csoportosulást az utcán és a köztéri alkoholfogyasztást is. A kocsma fellebbezését december 14-én a képviselőtestület elutasította, így január 27-től csak éjfélig tarthatnak nyitva. A cég szerint a hatóság olyan bizonyítékokra alapozza döntését, amelyek ellentmondásosak, és nem alkalmasak a jogsértés bizonyítására.

Korábban a Szabad Bisztrónak is okozott nehéz pillanatokat a hetedik kerületi önkormányzat a teraszként használt autójuk miatt, 2 milliós bírságot helyezett kilátásba, ám a bisztró üzemeltetése bíróságra vitte az ügyet, amelyet végül meg is nyertek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik