Kultúra

Közel egymilliárd forintot fizettek egy árverésen E.T.-ért

A kellék negyven évvel ezelőtt valódi bravúrnak számított.

Két és fél millió dollárért, azaz 973 millió forintért kelt el a Steven Spielberg E.T. – A földönkívüli című sci-fijéhez készült modell egy kaliforniai árverésen – írja az MTI.

A Beverly Hills-i Julien’s aukciósház hétfői közleménye szerint a Carlo Rambaldi által tervezett mechatronikus modellért az első licitáló 500 ezer dollárt, azaz 190 millió forintot kínált, azután azonban elszabadult a licitharc, így a kalapács végül 2,56 millió dollárnál (973 millió Ft) csapott le.

A saját korában komoly technikai bravúrnak számító modellnek

az arca mellett az orrát, a szemét, szemhéját, vállait, karjait, ujjait is lehetett mozgatni, összesen mindegy nyolcvanöt ponton.

Mindezek után nem meglepő, hogy a filmben E.T. barátját mindössze hétévesen alakító Drew Barrymore októberben egy tévéműsorban arról beszélt:

mikor először meglátta a figurát, azt hitte, hogy valódi.

Steven Spielberg filmje egyébként négy aranyszobrot söpört be az 1983-as Oscar-gálán, öt másik díjra pedig jelölték – készítői végül a legjobb vizuális effektusokért, hangeffektusért, hangért, illetve John Williams filmzenéjéért vehették át az elismerést.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik