Kultúra

Tíz év után mégis kapunk egy új Mijazaki-animációt

Studio Ghibli
Studio Ghibli

Ti hogyan éltek? címmel új animációs filmet mutat be 2023 júliusában Mijazaki Hajao Oscar-díjas japán animációs mester – jelentette be a Toho filmforgalmazó vállalat kedden. Mijazaki a 2013-ban bemutatott Szél támad című alkotása óta nem jelentkezett új animével. A Szél támad sikere után az alkotó azt közölte a sajtóval, idős korára tekintettel nyugdíjba vonul, de 2017-ben mégis elkezdett dolgozni a Ti hogyan éltek? című filmen.

A július 14-én bemutatandó alkotás címét Josino Genzaburo 1937-ben kiadott gyerekkönyvéből vették át, de Mijazaki filmjének saját története lesz – tájékoztatott a Ghibli Stúdió, Mijazaki animációs műhelye. Maga a könyv egy gyerek felnőtté válását mutatja be a barátaihoz és nagybátyjához fűződő kapcsolatain keresztül. A film plakátját egy Mijazaki rajzolta kék-fehér tollazatú madárral már kedden bemutatták. A Toho vállalat ügyvezető igazgatója, Icsikava Minami újságíróknak azt mondta, Szuzuki Tosió producerrel folytatott beszélgetése után az az érzése, hogy az új film fiataloknak szóló fantasy lesz.

Studio Ghibli

Mijazaki 2003-ban kapott Oscar-díjat a Chihiro szellemországban című rajzfilmjéért, és 2014-ben életművét is Oscar-díjjal ismerte el az amerikai filmakadémia, ezen kívül Oscarra jelölték a Szél támad és A vándorló palota című filmjét is. A 81 éves rendező alkotásait elsősorban a modern civilizáció bírálata és a természet iránti szeretet jellemzi.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik