Kultúra

5 dolog, amiért télen is érdemes Pécsre látogatni!

Pécs igazi ékszerdoboz, mind látnivalók, mind programok és gasztrokínálat tekintetében. Nem véletlenül emlegetik, mint mediterrán hangulatú várost. Ezt az atmoszférát érezni kell! Nézzük, miért érdemes télen idelátogatni

Gadget Fotó: Kiss Zoltán

1.    Készüljünk együtt az ünnepekre!

A város főtere az adventi időszakban szemet gyönyörködtető fényekben úszik, installációk, hangulatos termelői- és kézműves vásár vár mindenkit, az adventi vásárt pedig a Dzsámi látványos fényfestése koronázza meg.

Fotó: Rajnai Richárd

A meghitt koncertek, mesék, programok mellett vadonatúj 3D-s karácsonyi fotóelemek és az adventi vásár több mint félszáz kitelepülője gondoskodik az ünnepi hangulatról. A pavilonokban a helyi termékeken túl autentikus magyar étel- és italkínálat is található. A lángost, sült gesztenyét és a kürtőskalácsot sem érdemes kihagyni!

2.    A kultúra nyomában

Fotó: Ruprech Judit

Pécsett a történelmi, a kulturális és az épített örökség szemet kápráztató. Nem véletlenül nyerte el a város korábban az Európa Kulturális Fővárosa címet. Ha itt jársz, a Zsolnay Kulturális Negyedet ne hagyd ki! Amennyiben a modern építészet, a monumentális épületek is érdekelnek, úgy az új pécsi Vásárcsarnokot mindenképpen vedd fel a látnivalók listájára.

3.    Aktívan a Mecsekben!

Ha nem riadsz vissza a hűvös időtől, ha szereted a természetet, akkor a téli Mecseket nem érdemes kihagyni! Akár a Tettyén jársz, akár a TV-tornyot nézed meg közelebbről, akár ellátogatsz a Zsongor-kőhöz, a kilátás mindenhonnan káprázatos. Ha kevésbé meredek terepet keresel, ajánljuk figyelmedbe Malomvölgyet és Égervölgyet egyaránt. Mindkettő csodás környezetben fekszik!

Andyphoto: Gátonyiné Csicskár Andrea

4.    Kortyoljunk egyet!

Pécs környéke méltán híres borairól. Ha szeretnél erről a tájról, vagy éppen az egész ország területéről kiváló borokat kóstolni, keresd fel a központban az Eleven Borbárt, ahol nem csak a méltán híres Cirfandlit kortyolgathatod, de Pécs Város Borát is megkóstolhatod. Ha a környéken néznél szét, ajánljuk figyelmedbe a villányi borvidéket és a villánykövesdi pincesort.

5.    Étkezés és élmény egyben

Mindenképpen érdemes itt éjszakázni és felfedezni a város olyan kincseit, ahol az étkezés élmény is egyben! A Soul Kitchen csapata, vagy éppen a Michelin Guide ajánlással rendelkező Morzsa mindenkit elkápráztat. Ha nem csak Pécset, de a környékét is megnéznéd, akkor fogadd további Michelin Guide ajánlónkat: Hosszúhetényben az Almalomb és a Hosszú Tányér, Villányban pedig a Sauska 48 vár ellenállhatatlan ízkombinációkkal.

Piqniq Budapest
Fotó: Horpaczi Dávid

+1 Adj pécsit karácsonyra!

A helyi kézművesek és termelők portékái nem csak az adventi vásárban, de saját üzleteikben, webshopjukban, helyi design boltokban is fellelhetők. Még nem késő egy igazán egyedi, ízig-vérig pécsi ajándékkal kedveskedni szeretteidnek. Hiszen ahogy a közmondás tartja: jobb adni, mint kapni! Ha pedig te is olyan vagy, hogy imádod a képeslapokat, de fontos számodra a környezettudatosság, akkor a pécsi képeslapküldő lesz a befutó számodra!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik