Kultúra

Szombathy Gyula kapta idén a Karinthy-gyűrűt

Illyés Tibor / MTI
Illyés Tibor / MTI
Mikor megtudta a hírt, még azt hitte, hogy csak ugratják.

Tíz kategóriában osztott ki csütörtökön szakmai díjakat a Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Kft., köztük a Karinthy-gyűrűt is, amit idén a Kossuth- és Jászai Mari-díjas Szombathy Gyula kapott meg.

Az elsimerést Altorjai Anita, a Duna Médiaszolgáltató vezérigazgatója adta át, aki köszöntőjében kiemelte: a kitüntetett

pályája a klasszikus színészmesterség iskolapéldája: nem a manapság oly gyakori talmi csillogással, hanem több évtizedes alázatos munkával vált az ország egyik legismertebb színművészévé és a kabarét szerető közönség kedvencévé.

A Színház- és Filmművészeti Főiskolán 1968-ban színésszé vált, a Princ, a katona (1967) című sorozatnak köszönhetően akkor már ismert férfi előbb a szolnoki Szigligeti Színház (1968-1974), majd a budapesti Vígszínház (1974-1992) társulatát erősítette, harminc évvel ezelőtt azonban szabadfoglalkozású lett.

A soproni Petőfi Színház megalapításában is részt vevő művész 2000-ben a Radnóti Miklós Színház tagjává vált, amit tíz évvel ezelőtt elhagyva a Tháliában folytatta a pályáját (2012-2015).

Az ezután már csak szerepekre szerződő Szombathy 2017-ben visszavonult, miután rákkal diagnosztizálták, két évvel később azonban újra színpadra állt.

A koronavírus-járvány időszakában előbb egy szívműtéten, majd egy sztrókon is átesett hetvenhét éves színész a Bors szerint először azt hitte, csak viccelnek vele, mikor neki ítélték a díjat, de nyilvánvalóan megtisztelőnek érzi azt, sőt, hozzátette :

Borzasztóan hosszú volt ez az év, és jó érzés, hogy végre úgy tűnik, minden jó irányba fordul.

A díjat az elmúlt évben a botrány sem kerülte el: 2021-ben Galla Miklós kapta volna, a döntést azonban visszavonták, és végül Laár Andrást ismerték el vele. Galla ezzel nem adta fel, sőt, valóságos harcot kezdett a gyűrű megszerzéséért. Végül sikerrel járt.

A díjátadó ünnepségen számos másik elismerést is átadtak:

  • Az ismeretterjesztő Tőkéczki László-díjat Takaró Mihály József Attila-díjas író, irodalomtörténész kapta. A díjjal a Duna Televízió alapító kurátora előtt tisztelegnek.
  • A Herczeg Ferenc-díjat a nyáron Magyar Érdemrend lovagkeresztje kitüntetésben részesült Siklósi Beatrix, a Kossuth Rádió csatornaigazgatója vehette át. Az elismeréssel a kiváló magyar író, újságíró, az Új Idők irodalmi hetilap főszerkesztője, a Petőfi Társaság elnöke előtt tiszteleg az alapító.
  • A magyar nemzeti hírügynökség alapítója, az MTI kiemelkedő szerkesztője és parlamenti tudósítója előtt tisztelgő Egyesy Géza-díjjal Kertész Róbert, az MTI londoni tudósítója munkáját ismerték el.
  • A kuratórium egy új díjat alapított az MTVA tavaly elhunyt hírigazgató-helyettese emlékére. A Gyukity István-díjat Demény Dóra, az M1 aktuális csatorna kiemelt hírügynökségi szerkesztője vehette át.
  • A sportújságírók díját, a közmédia életműdíjas főmunkatársának, legendás sportriporterének emléket állító Knézy Jenő-díjat idén Petrovics-Mérei Andrea, az M4 Sport műsorvezetője kapta.
  • A Magyar Rádió egykori zenei igazgatójának, a Zeneakadémia hajdani főigazgatójának emlékére alapított Dohnányi Ernő-díjat Czigány György Erkel Ferenc-, Liszt Ferenc- és József Attila-díjas író, költő, újságíró, szerkesztő, zenei rendező, műsorvezető, érdemes művész vehette át.
  • Wacha Imre-díjban részesült Kautzky Armand Jászai Mari-díjas színművész, szinkronszínész, érdemes művész, a Duna műsorvezetője, a Montágh Testület tagja. A szép és helyes magyar nyelvhasználatért járó elismerés a több mint 50 évig a rádiós és televíziós munkatársakat oktató beszédtanárnak állít emléket.
  • Az ikonikus műsorvezetők előtt tisztelgő Sára-Csoóri Életműdíjat Kudlik Júlia televíziós műsorvezető, bemondó kapta.
  • A kiemelkedő szakmai munkáért és a közösségért végzett tevékenységért odaítélt Duna-díjat idén Dobos Menyhért, a Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. nyugalmazott vezérigazgatója vehette át. A rangos elismerést Papp Dániel, az MTVA vezérigazgatója adta át, aki hangsúlyozta, hogy a díjakkal nem csak a szakmai nagyságot ismerjük el, egyben köszönetet mondunk a példaértékű munkáért, a hivatástudatért és a közösségformáló erőért.

Papp hozzátette:

Minden korban szükség van azokra, akik kimagasló szakmai tevékenységükön túl szellemiségükkel is formálják a környezetüket, és ezáltal maradandót alkotnak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik