Kultúra

Múzeumi élmény a fa alatt – a BTM Vármúzeum karácsonyi akciója

Ajándékozzon múzeumi élményt karácsonyra barátainak, szeretteinek vagy akár saját magának! A Budapesti Történeti Múzeum Vármúzeum idén különleges ajánlattal kedveskedik a kulturális programok iránt érdeklődőknek.

A múzeum rendkívüli ajánlata lehetőséget biztosít, hogy a karácsony valóban a szeretetről és a közösen átélt élményekről szóljon: állandó és időszaki kiállításaik, illetve a hozzájuk kapcsolódó események különféle korosztálynak kínálnak tartalmas, szórakoztató időtöltést. Karácsonyi ajánlatukban a páros múzeumi belépőjegyek, amelyekkel az összes kiállítás megtekinthető, továbbá 3-3 darab, szabadon választott programra érvényes jegy egy csomagként mindössze 4 900 forintba kerül.

V. István király 1272 körüli halotti koronája, A Sziget – Szent Margit és a domonkosok című kiállítás egyik impozáns kiállítási darabja. Fotó: Medve Balázs / BTM

A programok egyaránt szólnak kicsiknek és nagyoknak: a családi, gyermekeknek szóló foglalkozásoktól kezdve a kurátori és szubjektív, sőt korhatáros tárlatvezetéseken át egészen a várostörténeti sétákig terjed a kínálat. A Vármúzeum állandó és időszaki kiállításai ugyanezen sokszínűséget képviselik. Többek között végigkövethetjük a középkori királyi palota történetét és helyreállított tereit a múzeum folyamatosan meg-megújuló állandó kiállításán, vagy a Budavári Palota alakulását a 17. századtól egészen napjainkig. A főváros 1000 éves történetét is átböngészhetjük a Fény és árnyék című állandó kiállításon, ahol Budapest történetét az antik előzményektől kezdve egészen a rendszerváltásig követhetjük nyomon.

A 2021 első felében végzett régészeti megfigyelések során előbukkant ágyúgolyó, amit a Vármúzeum Középpontban a középkor 7. – Ágyúgolyó és pohár című új időszaki kiállításán tekinthet meg először a nagyközönség. Fotó: Medve Balázs / BTM

A Vármúzeum időszaki kiállításai szintén széles spektrumot ölelnek fel – mind a korszakot, mind a témát illetően. A Középpontban a középkor 7 – Ágyúgolyó és pohár című időszaki válogatás a múzeum legújabb szerzeményeit sorakoztatja fel, például egy, a Lánchíd felújítását megelőző régészeti feltárás során, a Duna mélyéről előbukkanó török kori ágyúgolyót. A Sziget – Szent Margit és a domonkosok című kiállítás középpontjában a hányatott sorsú királylány és a róla elnevezett Margitsziget áll, megannyi építészet- és egyháztörténeti szállal teletűzdelve. A harmadik időszaki kiállítás, ami az előzőekkel megegyezően 2023 tavaszáig látogatható, a Kádár (játék)katonái – Játék és hatalom című válogatás. Utóbbi főleg a 60-70-es évek játékiparát, és a hozzá szorosan kapcsolódó műanyagipar történetét dolgozza fel, megannyi játékszer, katonák, cowboyok fegyverek társaságában.

A 13 800 Ft értékű, de most mindössze 4 900 Ft-ba kerülő, úgynevezett „Ünnepi páros programcsomag” megvásárolható a varmuzeum.jegy.hu oldalon. Az akció 2022. december 26-ig tart, az addig megváltott csomagjegyek pedig egészen 2023. június 30-ig használhatók fel.

A Kádár-korszak játékait felsorakoztató időszaki tárlaton lovagok, katonák és cowboyok lepték el a Vármúzeum kiállítóterét. Fotó: Medve Balázs / BTM

Ajánlott videó

Olvasói sztorik