Kultúra

Minden idők legnagyobb állami forrásból megvalósuló hazai stúdiófejlesztése félidőnél jár

Nemzeti Filmintézet
Nemzeti Filmintézet

Félidőnél jár az NFI Stúdió fejlesztése Fóton. Minden idők legnagyobb állami forrásból megvalósuló stúdiófejlesztése keretében négy új műterem és kiszolgáló létesítmények is épülnek, illetve az egész bázis energetikai korszerűsítésen megy keresztül. A ’70-es évek óta működő fóti filmgyártó bázis kapacitását ötszörösére növelő fejlesztés keretében Magyarország egyik legnagyobb, 4 945 m2 alapterületű, 18 méter belmagasságú filmstúdiója is megépül, jelenleg már az új stúdiók acélszerkezetei készülnek.

Jelentős gazdasági tényezőként a magyar mozgóképipar közel 20 ezer szakembernek ad munkát és komoly hasznot hoz az országnak főként deviza bevétel formájában. A streaming tartalom térhódításával a filmgyártási költések az elmúlt években folyamatosan növekedtek, az előzetes összesítés alapján a 2022-as költések újabb 20 %-os növekedést hoznak. A hazai stúdió kapacitás bővítése versenyelőnyt biztosít a nemzetközi környezetben, és elősegíti az állami támogatással készülő magyar produkciók kiszolgálását is, így a Filmintézet közfeladatú tevékenységének ellátását is új perspektívába helyezi

– összegezte Káel Csaba, a magyar mozgóképipar fejlesztéséért felelős kormánybiztos, a Nemzeti Filmintézet elnöke. Magyarország évek óta London után a legkeresettebb filmgyártó központ Európában, 2022-ben itöbbek között Emma Stone, Mel Gibson, Hugh Laurie, Zendaya, Timothée Chalamet, Kate Winslet és Jude Law forgatott hazánkban. Itt készült az V. Henrik, a Vaják és Az utolsó királyság és nyilván egy sor hazai alkotás is. Jelenleg is épp egy ilyen forog az NFI Stúdióban, éspedig a Hunyadi-sorozat.

Nemzeti Filmintézet

A stúdiókomplexum bővítése során 4 új filmstúdió épül, melyek összesen további 9 890 m2 hasznos alapterülettel növelik a jelenlegi 2 692 m2-nyi stúdiókapacitást, összesen 12 582 m2 áll majd a produkciók rendelkezésére Fóton. A fejlesztés fontos minőségi jellemzője, hogy a 4 új műteremből 2-2 összenyitható, így egy egységben mintegy 5.000 m2 áll rendelkezésre, ezáltal nagy volumenű produkciók igényeit akár párhuzamosan is ki tudja szolgálni.

A műtermeken túl egy reprezentatív fogadóépület is épül negyven férőhelyes vetítővel, emellett egy háromezer négyzetméteres irodaépülettel, éttermekkel, valamint hétezer-háromszáz négyzetméter raktárkapacitással is bővül a fóti telephely. A kivitelezési munkálatok tavaly nyáron kezdődtek, több szakaszban valósulnak meg, a teljes fejlesztés tervezett befejezése 2024 első fele.

Az összesen több mint harminc hektár területű fóti stúdiókomplexum középkori és reformkori város szabadtéri díszletegyüttesei, fegyver-, kellék- és jelmeztára mellett egy kültéri medencével is rendelkezik, ez a legnagyobb ilyen medence Európában, használták például a Szárnyas fejvadász 2049 vagy a Terminator: Sötét végzet forgatásához is.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik